logo F1online.skF1online.sk

Je to pre nás smutný deň, hovorí o konci Ricciarda Brown

Daniel Ricciardo, Lando Norris, Zak Brown
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2022

Bolo to dlhé čakanie plné najrozličnejších špekulácií, ale nakoniec to dopadlo presne tak, ako sa aj očakávalo. Trojročná zmluva Daniela Ricciarda s McLarenom skončí už po dvoch rokoch. Britský tím to potvrdil pred Veľkou cenou Belgicka a naplnil tak to, čo bolo podľa mnohých len otázkou času. Jeho šéf Zak Brown, ktorý Austrálčana v roku 2020 s veľkou pompou podpísal, to označil ako „veľmi smutný deň“ pre partičku z Wokingu.

Toto nebol obchod, ktorý si americký biznismen dá do vitrínky. Keď na jar roku 2020 vrcholila prvá vlna pandémie, rozhodol sa tím Ferrari konať a vymeniť Sebastiana Vettela. Vybrali si vtedajšieho pilota McLarenu Carlosa Sainza, ktorý síce nemal zmluvu na rok 2021, ale britský celok v nej mal platnú opciu na jeho služby.

Brown vtedy nemusel Sainza nikam pustiť. Zavolal však Danielovi Ricciardovi a opýtal sa ho, či v roku 2021 nemá záujem vymeniť Renault za McLaren. Austrálčan súhlasil, Brown tak s pomyslením, že má za Sainza hviezdnu náhradu, pustil Carlosa do Ferrari.

Ricciardo podpísal s McLarenom trojročnú zmluvu a od nového spojenia si obe strany veľa sľubovali. Napokon to však skončilo obrovským fiaskom a predčasným koncom so zroneným Ricciardom a nespokojným McLarenom.

„Medzi nami a našimi jazdcami prebieha neprestajná komunikácia, či už v dobrých alebo zlých dňoch,“ povedal médiám Brown. „Naši piloti tak vždy vedia, na čom sú, a to bez ohľadu na to, aký dobrý alebo zlý víkend práve prežívame.“

„Povedal by som, že sme boli k Danielovi veľmi otvorení a transparentní v priebehu celého jeho pôsobenia v McLarene, rovnako tak k Landovi, predtým k Alonsovi a tak ďalej.“

„Myslím si, že chápe a akceptuje, že sme neboli schopní dať dokopy také výsledky, v ktoré sme dúfali. Motoršportu sa venuje celý svoj život, takže tomu rozumie a je rovnako sklamaný ako my, že nám to spoločne nevyšlo. Všetko však prebehlo veľmi priateľsky, pochopil to a dúfame, že v budúcom roku zasadne do dobrého auta a Daniela uvidíme opäť v takej forme, ktorej je schopný,“ hovorí Brown.

McLaren si okrem toho bude musieť siahnuť do vrecka a Ricciarda z posledného roka zmluvy vyplatiť. Je však pochopiteľné, že Zak ani jeho tím o tomto aspekte hovoriť nechceli.

„Užili sme si spolu veľa zábavy, striekali sme spolu šampanské a toto všetko je pre nás veľmi osobné. Dnešok je smutný deň, sme smutní z toho, že to nevyšlo tak, ako sme dúfali. Budem na to však spomínať v dobrom, budem spomínať na zábavné spoločné chvíle na trati i mimo nej,“ povedal Brown.

„Toto je biznis, v ktorom sa Andreas Seidl a všetci v McLarene musíme sústrediť na maximálny výkon. Danielovi želáme len to najlepšie. Nie je medzi nami žiadna zlá krv, všetko je to veľmi priateľské,“ zopakoval Brown.

Súvisiace články

Diskusia