logo F1online.sk

Stroll a Alonso? To nebude fungovať, predpovedá Damon Hill

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2022

Aston Martin odpálil vstup do letnej prestávky bombastickým vyhlásením o príchode Fernanda Alonsa, ktorý sa rozhodol takýmto štýlom ukončiť rokovania s Alpinom. Od budúcej sezóny tak bude pracovať v stajni Lawrencea Strolla, čo so sebou prináša značné riziká, myslí si Damon Hill. Ich harmonické spolunažívanie si vraj nevie predstaviť.

Fernando Alonso v Aston Martine zaplní prázdne miesto po ďalšom majstrovi sveta Sebastianovi Vettelovi, ktorý s vedením tímu nemal žiadne vážne problémy. Nemec pôsobil už pomerne vyrovnaným dojmom a krátko pred oznámením odchodu na dôchodok aj pomerne rezignovane.

Jeho úhlavný nepriateľ z boja o titul v rokoch 2010 a 2012 je však z úplne iného cesta. Aj pre jeho obrovskú súťaživosť sa nikdy neštítil otvorenej kritike svojho tímu, pokiaľ nedostal konkurencieschopný stroj. Ak začne v Aston Martine cítiť frustráciu a dávať ju najavo aj vo vysielačke či pred mikrofónmi, Lawrence Stroll to istotne nenechá len tak.

“Ja som bol veľmi prekvapený, že zamieril do Aston Martinu,” priznal bývalý pretekár F1 a majster sveta z roku 1996 Damon Hill v podcaste F1 Nation. “Samozrejme, keď sa Sebastian porúčal, tak sa uvoľnilo miesto, ale… Neviem si predstaviť, že to bude fungovať medzi niekým ako Fernando Alonso a niekým ako Lawrence Stroll, medzi ľuďmi s takými ambíciami.”

Formulový expert tiež vyhlásil, že ho dosť zaskočilo rozhodnutie Fernanda Alonsa stráviť zvyšok svojej kariéry na chvoste štartového poľa. Momentálne sa totiž nezdá, že by mal Aston Martin spraviť výrazný krok vpred, aj keď vedenie tímu sa dušuje, že pódiá a víťazstvá sa majú stať pre britský tím štandardom.

“Buďme k sebe úprimní; Fernando bude musieť napokon ukončiť kariéru, takže toto je pravdepodobne posledný tím, v ktorom sa ocitne. Nechcete však pôsobiť v stajni, ktorá sa trápi, a opäť sa utápať vo frustrácii. Takže buď je presvedčený, že čoskoro dôjde k obrovskému obratu, alebo… Nemôže to byť o peniazoch. Neverím, že by tam šiel len pre peniaze.”

V každom prípade Alpine má za čím smútiť. V osobe Fernanda Alonsa mal skúseného a rýchleho pilota, ktorý dobre vie, ako usmerniť vývoj auta a motivovať továreň. Je otázne, či ho Esteban Ocon dokáže plnohodnotne nahradiť.

“Zhodnoťme, čím vlastne Fernando Alonso posilnil Alpine. Myslím si, že bol v stajni, ktorá sa chce dostať do najvyššej ligy, a na druhej strane Alpine mal vo Fernandovi človeka, ktorý už do tej najvyššej ligy patrí,” analyzuje Hill. “Môžete mať v tíme Estebana Ocona aj iných jazdcov, ale Fernando má charizmu a obrovskú reputáciu.”

“On ide do toho veľmi priamo, berie to vážne. Pozdvihne celý tím, koncentruje jeho úsilie na veci, ktoré treba riešiť, a manažuje stajňu, dokonca sa mi zdá, že aj z kokpitu. Myslím si, že on predstavoval obrovskú posilu Alpinu, no prerátali sa. Totálne ich prekvapilo, že by skočil do iného tímu,” zhodnotil spolukomentátor britskej televízie.

Súvisiace články