logo F1online.sk

Alpine bravúrne predvídal, na vývoj mu zostane viac peňazí vďaka skorým nákupom

Esteban Ocon, Alpine, ilustračné
© Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2022

Vzhľadom na rozpočtový strop je načasovanie investícií vo Formule 1 dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. O to spokojnejší môžu byť v Alpine. Tímu sa totiž podarilo skvele predvídať situáciu hrozbu vysokej inflácie a rast cien, a vďaka skorému nákupu energií a materiálov si ušetril nemalé peniaze, ktoré na rozdiel od konkurencie môže investovať do vývoja a zamestnancov.

Tím z Enstone priebežne vylepšuje svoj monopost a dokonca najíma nových inžinierov. Zdá sa, akoby inflácia a rozpočtový strop na francúzsku stajňu nemali negatívny dopad. Podľa Otmara Szafnauera sa to tak skutočne môže javiť z jednoduchého dôvodu; Alpine predpovedal, že ceny elektriny a plynu začnú závratne rásť, a preto si všetko nakúpil už v predstihu.

Takto sa podarilo ušetriť značnú čiastku, tvrdí šéf stajne Otmar Szafnauer pre Autosport. “My sme energie nakúpili už dávnejšie a ušetrilo nám to celé milióny. Šlo o nejaké dodávky energie do budúcna a tiež materiály, takže šikovný ťah,” pochvaľuje si.

Alpine nebude mať s dodržaním rozpočtového stropu žiaden problém. “Nechcem povedať, že by sme boli výrazne pod rozpočtovým stropom, ale pohodlne sa doň zmestíme. O polovicu z toho sa postarali dobré strategické rozhodnutia. Niektorí ľudia z finančného oddelenia predpovedali nárast inflácie, a preto prijali správne rozhodnutia a nakúpili niektoré veci skôr a za lacnejšie, konkrétne tie veci, ktoré v budúcnosti použijeme. To nám v tejto sezóne pomôže, ale je to vec, ktorá sa týka len tohto roka.”

Francúzsku stajňu to odrazu nevystrelí na čelo veľkých cien, to je oveľa náročnejšia úloha, ktorej splnenie má trvať sto veľkých cien od momentu, keď sa Renault premenoval na Alpine. A vyžiada si oveľa viac podobne dobrých rozhodnutí.

V tom Alpinu pomôže viac ľudí. “Naša organizácia má trochu inú štruktúru. Sme pod rozpočtovým stropom a myslím si, že sme na tom lepšie ako niektoré ďalšie stajne. Pomohlo nám to vytvoriť istý priestor, aby sme najali ďalších 75 ľudí bez obáv z prekročenia stropu, čo je skvelé. Myslím si, že sme v dobrej pozícii.”

Szafnauera napokon potešilo aj ďalšie navýšenie rozpočtového stropu. Alpine má vďaka nemu väčšiu voľnosť. Teraz musí vymyslieť, ako ju čo najšikovnejšie využiť. “Strop sa tento rok navýšil o 4,3 milióna dolárov a myslím, že o podobnú čiastku aj pre budúci rok. Takže z pôvodných 135 miliónov sa stane 141 až 145 miliónov. Už to samo osebe nám dáva nejaký extra priestor, hoci v budúcom roku budeme pravdepodobne nakupovať energie za tohtoročné ceny, a v roku 2024 za ceny z roku 2023, pretože sme nenakupovali až tak ďaleko dopredu.”

“Musíme trochu lepšie pochopiť, koľko nám z extra rozpočtu zožerie inflácia, ale nebude to sto percent. Potrebujeme vedieť, koľko extra priestoru budeme mať a ako ho zaplniť. Pracujeme na tom,” doložil 58-ročný Rumuno-Američan.