logo F1online.sk

V Mercedese sú s balansom spokojní, mohli teda experimentovať

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 8. 2020

Kým sa konkurencia snaží aj vďaka dátam nazbieraným minulý týždeň zlepšiť nastavenia svojich áut, v Mercedese už toho v piatok nemali veľa na programe. Väčšinu štandardných záležitostí stihli už pred týždňom, takže teraz sa mohli venovať niečomu inému. Podľa Andrewa Shovlina experimentovali.

Mercedesu aj to málo riadnych jázd, do ktorých sa v piatok pustil, stačilo na jednoznačné obsadenie prvých dvoch priečok v oboch tréningoch. V tom druhom mal pred najbližšou konkurenciou náskok viac ako ôsmich desatín.

“O tejto trati toho vieme už dosť a pretekali sme tu minulý týždeň, takže veľa vecí okolo nastavenia už nepotrebujeme opakovať. Mohli sme teda tento čas využiť na pár experimentov,” prezradil šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin, no bližšie nešpecifikoval, čoho sa experimenty týkali. “Bol to pre nás pomerne jednoduchý deň, naučili sme sa, čo potrebujeme spraviť. Jednou z najväčších otázok je, čo je rýchlejšie na jedno kolo? Mäkká alebo stredne tvrdá zmes? Vyzerajú byť vyrovnané. V noci sa na to pozrieme.”

“Auto vyzerá, že je na tom tiež dobre. Podarilo sa nám ušetriť pár kilometrov, pretože nechceme duplikovať svoju prácu. Auto teda odjazdilo o čosi menej kilometrov než obyčajne,” skonštatoval inžinier Mercedesu.

Valtteri Bottas bol po piatku spokojný. V porovnaní s minulotýždňovou VC Veľkej Británie sa mu podarilo vylepšiť nastavenie jeho auta. “Minulý víkend sme sa toho o nastaveniach veľa naučili, takže počiatočné nastavenia, ktoré som mal dnes, boli určite lepšie, než tie, čo som mal minulý týždeň v kvalifikácii alebo v pretekoch. To je pozitívne.”

“Po stránke balansu sme nemali žiadne problémy, bol na tom celkom dobre. Pneumatiky však toho v takýchto teplotách nezvládli tak veľa. Tieto mäkšie gumy mali problémy, hlavne s natankovaným autom,” informuje rodák z Nastoly. “No aj tak softy a mediumky sú na tom rýchlostne podobne. Nemyslím si, že je medzi nimi nejaký veľký rozdiel.”

Lewis Hamilton sa tiež po piatku mohol usmievať, keďže svojho kolegu porazil o takmer dve desatinky. Keď vezmeme do úvahy fakt, že Hamiltonovi sa vždy podarí na Bottasa v kvalifikácii niečo nájsť, tak možno skonštatovať, že ďalšiu pole position už má na dosah.

“Myslím, že sme spravili pár drobných úprav, aby sme získali nejakú tisícinku tu a tisícinku tam. Celkovo to bolo pozitívne,” hodnotí Hamilton. “Nezmenili sme nič okrem nastavenia, takže len v málo veciach sa vieme naozaj zlepšiť. Nemáme tu ani žiadne vylepšenia, stále je to rovnaké auto.”