logo F1online.sk

V Alpine neočakávajú problémy pri spolupráci s Alonsom: Je to profesionál

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2022

Tím Alpine čaká veľmi zaujímavý záver sezóny. Fernando Alonso sa s týmto tímom zrejme nerozlúči so slzami dojatia v očiach, keďže v Maďarsku predviedol pri svojom nečakanom prestupe do Aston Martinu dokonalý obrat a neštítil sa svojmu šéfovi Otmarovi Szafnauerovi otvorene klamať. Ten však (minimálne pred médiami) zostáva ľadovo pokojný a očakáva bezproblémový záver spolupráce.

Alonsov dokonalý obrat o 180 stupňov. Jeho vyjednávania s Alpinom síce neboli úplne hladké, ale svojmu tímu nepriznal, že práve podpísal lukratívnu zmluvu s Aston Martinom. Svojho šéfa ešte v nedeľu chlácholil tým, že neodchádza a nech si užije voľno. Szafnauer si potom v pondelok o desiatej dopoludnia otvoril sociálne siete, kde naňho vyskočilo tlačové stanovisko Aston Martinu, podľa ktorého je Alonso novým pilotom tímu zo Silverstone.

Aj keď sa Szafnauer dozvedel o jeho odchode takto, a napriek Fernandovým otvoreným klamstvám, zostáva rumunský rodák ľadovo pokojný. Už v rozhovore pre El Confidencial krátko po udalostiach z prvého týždňa letnej prestávky rezolútne odmietol dohady o tom, že by sa snažil Alonsa dostať preč z auta ešte pred koncom sezóny.

„Absolútne nie. Je to skvelý jazdec a podáva výkony na veľmi vysokej úrovni. Pre tento tím má veľký prínos, keďže Fernando aj Esteban získavajú body každý víkend. To nás môže doviesť až k víťazstvu nad McLarenom,“ povedal pred pár týždňami Szafnauer.

Svoje slová potvrdil aj v ďalších rozhovoroch. „Pokiaľ ide o zvyšok sezóny, tak nemám absolútne žiadne obavy. Naše ciele sú celkom jasné. Chceme skončiť prinajhoršom na štvrtom mieste Pohára konštruktérov. Tretie je príliš ďaleko,“ hovorí Szafnauer, ktorého cituje Motorsport.com.

„Fernando si to taktiež uvedomuje. Je to profesionál a je veľmi súťaživý. Akonáhle si nasadí helmu, chce dosiahnuť čo najlepší výsledok, ak nie dokonca vyhrať. Nič iné mu v kokpite nebeží mysľou, len aby v šampionáte skončil čo možno najvyššie,“ dodal rumunský rodák.

Ten chce zo zvyšku tohtoročnej sezóny vyťažiť čo najviac a, ako aj sám uviedol, vyjsť na konci roka ako ten najlepší zo „zvyšku sveta“. Kým však McLaren svoj tohtoročný vývoj tlmí, Alpine naďalej šliape na plné obrátky.

„Chcem urobiť absolútne všetko, čo je v našich silách. Tento rok prichádzajú naše vylepšenia veľmi rýchlo. Už v Spa budeme mať na aute ďalší upgrade a vylepšovanie monopostu bude pokračovať do konca roka. Fernando to chápe tiež,“ povedal šéf Alpinu.

„On, Esteban aj my všetci budeme pracovať v úsilí maximalizovať výkonnosť tímu. O tom nepochybujem,“ uzavrel Szafnauer.