logo F1online.sk

Wolff má v F1 až príliš veľký vplyv, myslí si Andretti

Toto Wolff
© Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková12. 8. 2022

Bývalý pilot F1 Mario Andretti sa prostredníctvom Twitteru obul do Tota Wolffa a naznačil, že šéf Mercedesu má v kráľovnej motoršportu až príliš veľkú moc. Rakúšan už dávnejšie vyjadril svoj nesúhlas so vstupom tímu Andretti Global do F1, pričom váhavý postoj zastáva aj šéf Red Bullu Christian Horner.

Andretti ešte vo februári predložil Medzinárodnej automobilovej federácii dokumenty, v ktorých načrtol svoj zámer založiť nový tím F1, a to od sezóny 2024. Odvtedy však panuje ticho a v tejto otázke nenastal žiadny významný posun.

Nápad sa stretol s odporom niektorých súčasných členov štartového roštu, vrátane Wolffa, ktorý ešte v máji povedal, že Andretti zatiaľ nepreukázal, či si zaslúži vstup do F1. „To sa zatiaľ nestalo. Možno to znie trochu sucho, pretože ide o čísla, ale hodnota Formuly 1 spočíva v tom, že má obmedzený počet franšíz. A my o to nechceme prísť tým, že budeme len pridávať tímy.“

Šéf Mercedesu sa následne po Veľkej cene Maďarska vyjadril, že ako jedenástu stajňu by radšej privítal Audi. „Andretti je veľké meno a myslím, že v USA dokázal ohromné veci, no toto je šport a biznis zároveň. Musíme vedieť, čo vlastne dokážete ponúknuť tomuto športu.”

Reakcia Andrettiho na seba nenechalo dlho čakať. „Toto spomína Audi a hovorí, že by tam mal ako jedenásty tím radšej ich. Podľa môjho názoru by Audi bolo vítané kdekoľvek, o tom niet pochýb. Ale skôr to vidím tak, že Audi sa skutočne spojí s nejakým špičkovým tímom ako dodávateľ motorov. Poviem vám prečo.“

„Môžete tak lepšie zdôvodniť svoju investíciu, pretože ste len dodávateľ motorov. Keď vyhráte preteky, vyhrá motor. Keď nevyhráte preteky, je to chyba tímu. Tak to vždy bolo a je to v poriadku,“ vysvetľuje majster sveta z roku 1978.

Okrem toho Andretti vo štvrtok jasne poukázal na to, čo si myslí o šéfovi Mercedesu. Reagoval totiž na nižšie uvedený príspevok na Twitteri, v ktorom zaznela otázka, či má Toto Wolff príliš veľkú moc. Napísal: „Bolo to potrebné povedať, je najvyšší čas.“

Zaujímavé je, že na stranu Wolffa sa pridal aj jeho najväčší sok z minulej sezóny Christian Horner. „Problémom vždy bude to, ako vyriešiť financie, pretože tým, že privediete ďalšie dva tímy, len oslabíte tých 10 tímov, ktoré tam už sú. To bude musieť Stefano Domenicali zdôvodniť najmä menším stajniam. Ak sa budú musieť vzdať piatich, desiatich alebo pätnástich miliónov dolárov kvôli tomu, aby prišiel ďalší účastník, prečo by to robili.

„Ak by bolo všetko ideálne, plne by som podporil 12 tímov. Ale padá to na tých číslach a na tom, koľko to bude stáť každý tím,“ dodal šéf Red Bullu.