logo F1online.sk

Alpinu prekážal aj Alonsov vek, teraz aj Piastriho lojalita

Otmar Szafnauer
© James Moy Photography/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 8. 2022

Je trochu paradoxné, že jeden z najintenzívnejších týždňov tohtoročnej sezóny bol zároveň prvým týždňom letnej prestávky. Fernando Alonso a Oscar Piastri spustili priam lavínu, na ktorej sa formulová verejnosť vezie už viac ako týždeň.

Francúzsky tím sa najprv dozvedel, že Fernando Alonso podpísal zmluvu s Aston Martinom a krátko nato im bolo jasné aj to, že sa Oscar Piastri dohodol s McLarenom. Je jasné, že v tomto „milostnom trojuholníku“ medzi dvoma jazdcami a ich tímom nepanovala úplná úprimnosť, avšak každý z nich mal nejaký dôvod, prečo sa hnevať.

Taký Fernando Alonso sa zrejme cítil urazený tým, že mu Alpine nepredložil dvojročnú zmluvu na podpis. Je však zrejmé, že Fernando klamal svojim šéfom o svojom zotrvaní i lojalite k tímu.

„Nie som taký naivný, aby som nepoznal pravidlá hry vo Formule 1. Na vlastnej koži som si toho zažil veľa. Považujem sa však za čestného človeka, ktorý keď sa k niečomu zaviaže, tak urobí všetko, aby to splnil,“ povedal v rozhovore pre El Confidencial šéf Alpinu Otmar Szafnauer.

„Ja dodržím svoje slovo, tak som bol skrátka vychovaný a odovzdal mi to môj otec. Platilo to o Sebastianovi Vettelovi, Julianovi Jacobim – manažérovi Ayrtona Sennu a dnes Sergia Péreza – takisto o Anthonym Hamiltonovi. Pochopil som však, že nie každý je taký,“ dodal Szafnauer.

Aj on sám však môže len špekulovať nad tým, aké boli vlastne Alonsove dôvody na odchod. Sám Fernando nám to síce nepotvrdil, ale dĺžka zmluvy mohla byť jedným z kľúčových dôvodov. „Museli by ste sa opýtať jeho, ale dlhodobý záväzok bol pre Fernanda veľmi dôležitý.“

„Jeho výkony sú na veľmi vysokej úrovni a ja sám som mu to povedal. Ak by v tom pokračoval aj budúci rok, určite by v tíme zostal aj naďalej. Boli by sme blázni, keby sme to neurobili,“ hovorí Szafnauer.

„Pre každého v živote však platí, že vek má vplyv na vaše psychologické schopnosti, vaše oči, váš mozog, vaše svaly, váš nervový systém… Skrátka sa to všetko zhoršuje. Schumachera v 42 rokoch porazil Rosberg. Keby mal 38, tak by sa mu to nestalo. Platí to pre každého, aj hráčov futbalu, snookeru alebo kriketu. Napríklad kriket nie je veľmi fyzický šport. Kľúčom je, ako odhadnete trajektóriu loptičky, ako sa odrazí, ako pohybujete pálkou s centimetrovou presnosťou. Hráči sú stále dobrí aj vo vyššom veku, ale už to nedokážu tak, ako keď boli mladší. Preto sme si mysleli, že vo Fernandovom prípade bude zmluva jeden plus jeden rok lepšia. On však chcel mať dlhodobejšie záruky,“ vysvetlil Szafnauer.

A čo peniaze? Je zrejmé, že od Lawrenca Strolla dostane Alonso zaplatené kráľovsky. Nesnažili sa v Alpine na svojej najväčšej hviezde ušetriť? „Úprimne, neviem, koľko mu bude platiť Aston Martin. My sme mu ponúkli vyšší plat, než aký poberá v tejto sezóne, čo je logické. Bola to suma, o ktorej sa spočiatku usiloval vyjednávať, ako to robí každý, ale nakoniec sme po finančnej stránke dospeli k formálnej dohode. Neviem, počul som špekulácie, podľa ktorých od nich dostal veľmi lukratívnu ponuku. Musíte sa opýtať jeho, či to bol rozhodujúci faktor,“ povedal Szafnauer.

Pohnútky Piastriho je už ťažšie odhadovať. Austrálsky mladík mohol svojmu tímu vyčítať, že ho nechali v roku 2022 „na lavičke náhradníkov“. Oscar sa možno tiež chcel vymaniť spod vplyvu Alpinu, avšak pravdou je aj to, že tento tím doňho v posledných štyroch rokoch nemálo investoval.

„Nemám žiadne dôkazy o tom, že by si Alonso a Piastri mohli zdieľať informácie. Možno sa o pár rokov dozvieme, ako to v skutočnosti bolo. Nebol by som však prekvapený, keby k výmene informácií došlo,“ hovorí Szafnauer.

„Od Piastriho som však očakával väčšiu lojalitu. Mal by byť lojálnejší k tímu, ktorý sa o neho staral, ktorý ho doviedol do tohto seriálu a hlavne, ktorý ho v poslednom roku posadil do monopostu, aby sa mohol pripraviť. Očakával som od Oscara väčšiu lojalitu, než akú práve prejavil. V F1 som začínal v roku 1989 a nikdy som nič podobné nevidel.“

„Nie je to však o Formule 1, ale vašej čestnosti ako človeka. Môže sa to stať v ktoromkoľvek športe, ale niečo také sa skrátka nerobí. Podpísal papier, v ktorom sa zaviazal, že urobí niečo iné. Pokiaľ ide o mňa, tak ja nepotrebujem nič podpisovať, aby mi potom niekto povedal: ‚Klameš, lebo tu si to podpísal.‘ Pre mňa je to skôr: ‚Hej, pomôž mi a ja ti pomôžem zajtra.‘ V žiadnom prípade sa nemôže stať, aby som svoje slovo nedodržal. Nepotrebujem žiadny kus papiera, na ktorom bude stáť, že s takouto klauzulou sa odtiaľto môžem dostať,“ prehlásil Szafnauer.