logo F1online.sk

Drugovich na špekulácie nereaguje: Nič o tom neviem

Felipe Drugovich
© Twitter/Felipe Drugovich
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2022

Aktuálny líder Formuly 2 by mal byť automatický pasovaný do sedačky vo Formule 1. Žiaľ, v prípade Felipeho Drugovicha tomu tak celkom nie je. Tento brazílsky pretekár vstúpil do tohtoročnej sezóny vo veľkom štýle a dlhodobo sa drží na prvom mieste priebežného hodnotenia. Žiadne renomované zdroje ho však do Formuly 1 zatiaľ neposúvajú.

Brazílsky pretekár bol pri svojom príchode do Formuly 2 pomerne neznámy. V roku 2019 skončil s jediným bodovaným umiestnením až na šestnástom mieste celkového hodnotenia Formuly 3. Napriek tomu sa mu podarilo získať sedačku vo Formule 2 a verejnosť tento prestup naplnil veľkým skepticizmom. Drugovich sa však dokázal presadiť.

V roku 2020 skončil v F2 na celkovom deviatom mieste, v roku 2021 na ôsmom a do tohto ročníka vletel ako víchor. Až na dve výnimky bodoval v každých pretekoch a ujal sa vedenia v šampionáte. To postupne rástlo, až v Maďarsku sa Théovi Pourchairovi podarilo výrazne zredukovať stratu na lídra. Drugovich však má stále 21 bodov k dobru.

Brazílčan nepatrí do žiadnej jazdeckej akadémie niektorého z tímov Formuly 1 a do boja o titul sa dostal „až“ vo svojej tretej sezóne vo Formule 2. To sú asi hlavné dôvody, prečo sa mu hlavný prúd prestupových špekulácií zatiaľ vyhýba. Niektoré sa však predsa len objavili. Uvažovať o ňom má tím Williams. V Grove údajne hľadajú náhradu za Nicholasa Latifiho a hosťovanie Oscara Piastriho z Alpinu sa im zrejme nepodarí dotiahnuť do úspešného konca. Na zozname možných nástupcov sa tak objavilo aj meno Drugovicha. Hovorí sa tiež o tom, že by mohol podpísať zmluvu s Aston Martinom ako ich rezervný a testovací pilot. Pripomíname, že ak sa mu podarí v F2 vybojovať titul, podľa pravidiel nesmie v tomto šampionáte pokračovať aj v nasledujúcej sezóne.

„Kým mi nič nie je predložené, tak nie je ani nič isté,“ komentoval Drugovich svoju situáciu pre holandskú edíciu portálu Motorsport.com. „Stopercentne sa sústredím na svoju prácu v tejto sezóne. Nemôžem povedať, či tie špekulácie sú pravdivé alebo nie, nič o tom totiž neviem.“

„Dokonca aj pre nás jazdcov je to zložité. Musím odviesť svoju prácu najlepšie ako viem a potom ľudia v mojom okolí, ktorí mi pomáhajú, dostanú lepšiu predstavu o tom, čo je možné. Oni mi to potom posunú. Momentálne však nemám žiadne správy,“ vysvetľuje Drugovich.

„Od konca minulého roka sa spoločne usilujeme o jeden cieľ – dostať sa do Formuly 1,“ dodal.

Brazília čaká na svojho zástupcu v F1 od odchodu Felipeho Massu. Národ, ktorý dal svetu šampiónov ako Emerson Fittipaldi či Ayrton Senna momentálne zažíva suchoty. Vo Formule 2 však má dve horúce želiezka v ohni, okrem „Druga“ je ním aj štvrtý muž celkového hodnotenia a vnuk vyššie spomínaného Enzo Fittipaldi.

„Kedy sa dočká Brazília ďalšieho pilota v F1? Úprimne povedané, nemám potuchy. Jazdecký trh sa mení zo dňa na deň a je ťažké niečo predvídať. Nedám vám ani žiadne percentá, aká je asi šanca. Dokonca ani ja to neviem. Je tu však možnosť dostať sa tam ako rezervný pilot, ale takisto ako pretekársky,“ povedal Drugovich.