logo F1online.sk

Veľká cena Maďarska s futbaltour.sk

George Russell pred Carlosom Sainzom po štarte VC Maďarska 2022
© Twitter/Petronas Motorsports
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2022

Kráľovná motoršportu nás na pár týždňov opustila. Letná prestávka je pre fanúšikov náročným obdobím, no pre jazdcov a zamestnancov tímov je táto pauza potrebná. Poďme sa teda spolu ohliadnuť za VC Maďarska v spolupráci s futbaltour.sk a ich delegátom Tomášom, ktorý nám opísal priebeh zájazdu autobusom z východného Slovenska.

VC Maďarska sa dá klasifikovať ako naša domáca, keďže je pre mnoho ľudí len pár hodín jazdy od domova. Mnohí už na VC Maďarska boli aj osobne, no pre tých, ktorí ešte nemali tú česť a príležitosť, sme pripravili opis zájazdu s futbaltour.sk. Na VC Maďarska sa tento rok vypravilo osem autobusov na rôznych trasách naprieč Slovenskom. Zájazdový balíček obsahuje okrem dopravy, poistenia, občerstvenia aj prekvapenie, ktorým je interaktívna súťaž. Delegát futbaltour.sk Tomáš, ktorý mal na starosť zájazd z východného Slovenska nám viac opísal ako víkend prebiehal:

  • Ja osobne som mal na starosti zájazd z východného Slovenska odkiaľ cestovala stovka ľudí. Väčšinu z nich čakala prvá osobná skúsenosť s F1. Ľudia boli plní očakávania, ktoré miestami prerušilo sklamanie zo zlého počasia. Nakoniec to bolo len pár kvapiek. Ako to už býva, z cesty boli najviac vo vytržení tí najmladší, aj keď je nutné dodať, že starší im sekundovali. Najmä na tvárach niektorých dospelých chlapov bolo vidieť, ako keby sa vrátili do detských čias, kedy sa hrali s autíčkami. Na mieste stretávky sa pomaly zhromažďoval dav ľudí a hneď bolo vidieť, kto komu fandí. Červená enkláva bola ako v publiku, tak nakoniec aj na okruhu, zdolaná tou oranžovou. Svoje početné zastúpenie mal taktiež Mercedes, ale aj iné tímy.
  • Očakávanie z veľkej ceny sme ešte pred príchodom na Hungaroring vyplnili súťažou, v ktorej si ľudia mali tipnúť časový rozdiel medzi prvým a druhým jazdcom, či čas najrýchlejšieho kola pretekov. V jednom z našich autobusov mal víťaz symboliku v tom, že v daný deň oslavoval aj svoje narodeniny. Dobrá nálada medzi ľuďmi sa niesla tak pred, počas, ako aj po zájazde. Zážitok predčil únavu z celého dňa. Aj sklamaní fanúšikovia Ferrari hodnotili výlet na výbornú. Samozrejme, našli sa veci, ktoré trošku pokazili dojem (počasie, prekorenené jedlo), ale ľudia tam šli najmä kvôli formule a atmosfére ako takej a tá splnila očakávania. Nakoľko sme prišli do areálu medzi prvými, prekvapilo ma, koľko ľudí tam už rozkladalo svoje stany, aby si chytili čo najlepšie miesto na výhľad.
  • „Selfíčka“ lietali počas celého dňa, ľudia sa spojili so známymi cez videohovor a zdieľali atmosféru z dejiska. Formula v Maďarsku spojila rodiny, kamarátov, na mieste vznikli nové priateľstvá a všetko pre lásku k rýchlym strojom. Drvivá väčšina ľudí zažila svoju premiéru na F1 a už po prvej hodine v areáli Hungaroringu ľudia plánovali cestu na ďalšiu veľkú cenu. Stretla sa tam obrovská komunita formulových nadšencov, ba doslova nehanbím sa povedať bláznov, ktorí formulu majú doslova ako životný štýl.
  • Števo Eisele je meno, ktoré poznal takmer každý. Pripravili sme im preto stretnutie  s týmto známym slovenským moderátorom a taktiež formulovým bláznom v jednej osobe. Už len pri čakaní na Števa bolo vidieť, že toto je jedna veľká formulová rodina. Klobúk dole pred prístupom Števa, ktorý svojský pozdravil svojich fanúšikov „Kde mám stoličku?“ – veta, ktorá odkazovala na jeden z jeho známych komentátorských výrokov.
  • Tohtoročný Hungaroring zažil nezabudnuteľné momenty na okruhu aj mimo neho. Chalan požiadal priateľku o ruku na mieste, kde bol formulovo romantický výhľad na okruh. Došlo k náhodnému stretnutiu kamarátov po rokoch, ktorí žijú na opačných koncoch sveta. Stretol som osobne dievča, ktoré tam bolo so slabozrakým priateľom a ktorá mu opisovala čo všetko sa okolo deje. Chalan mal úsmev na tvári a držiac priateľku za ruku si vychutnával zvuk motorov. Nádherný obraz toho, ako veľa znamená formula pre ľudí.
  • Cesta späť bola veľmi pokojná, ľudia si navzájom dopriali a zagratulovali k výhre ich obľúbeného tímu. Ďakovali rovnako za náš prístup a organizáciu výletu. Na mieste už zisťovali ďalšie možnosti zájazdu. Boli aj ohlasy, ktoré vraveli, že je lepšie ísť cez našu cestovku, spoločne s ostatnými ľuďmi, bez starosti o šoférovanie a boj s únavou. My vo futbaltour sa vždy snažíme vytvárať čo najlepšie podmienky pre ľudí, hoci ani to počasie nemusí hrať v náš prospech. Preto sme tu my delegáti, športoví nadšenci, ktorí sa najmä svojim ľudským prístupom snažíme dať ľuďom len ten najlepší zážitok. Pretože to robíme z lásky k športu!

First minute lístky na VC Maďarska 2023VC Rakúska 2023 si môžete už teraz objednať.

História VC Maďarska

V auguste 1986 sa konala prvá Veľká cena Maďarska Formuly 1, ktorá bola vyvrcholením túžby Bernieho Ecclestona, aby sa tento šport vydal za železnú oponu. Pôvodným plánom bolo usporiadať preteky v uliciach hlavného mesta Budapešti. Nakoniec sa úrady rozhodli postaviť trať 19 kilometrov od hlavného mesta. Okruh Hungaroring bol dokončený len za osem mesiacov a prvé preteky prilákali odhadom 200 000 fanúšikov z celého východného bloku.

Vedeli ste, že?

  • víťazom prvého podujatia Grand Prix (Francúzsko) bol v roku 1906 Maďar Ferenc Szisz na Renaulte AK 90CV,
  • Zsolt Baumgartner je jediným maďarským jazdcom, ktorý súťažil vo Formule 1,
  • trať Hungaroring má prezývku Mickey Mouse, kvôli pocitu z motokár s ostrými zákrutami,
  • trikrát v celej histórii tejto trate sa stalo, že vyhral jazdec štartujúci z nižšieho ako štvrtého miesta, tohto roku vyhral Max Verstappen štartujúci až z 10. miesta,
  • Trať je krátka, úzka, plná zákrut, veľmi technická a pomalá s minimom miest vhodných na predbiehanie. Je to niečo ako veľká verzia motokárovej dráhy. Jazdci ju buď milujú alebo nenávidia. S dĺžkou 4 381 metrov patrí medzi najkratšie trate a jazdci musia absolvovať minimálne 70 kôl. Minuloročnú VC Maďarska ovládol Francúz Esteban Ocon na Alpine, pre ktorého to bolo vôbec prvé víťazstvo v seriáli F1,
  • 37. ročník Hungaroringu je po Monze druhým nepretržite sa konajúcim podujatím série F1,
  • PITLANE WALK bol tento rok premiérovo obmedzený len pre ľudí s celovíkendovým lístkom a za príplatok 25 eur.