logo F1online.sk

Ted Kravitz: Alonsov prestup môže byť aj o Mercedese

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala7. 8. 2022

Už takmer týždeň sa kolotoč Formuly 1 snaží rozlúsknuť otázku, čo Fernando Alonso sleduje prestupom do Aston Martinu. So zaujímavou teóriou prichádza stálica padoku a reportér Sky Sports Ted Kravitz, ktorý sa zamýšľa nad Španielovými slovami, jeho odchodom z Alpinu a tým, akú úlohu môže v tejto veci zohrávať Mercedes.

Fernando Alonso ako 41-ročný odchádza z Alpinu do Aston Martinu, ktorý je v konštruktérskom hodnotení o päť pozícií nižšie a má o 79 bodov menej. Na prvý pohľad to vyznieva ako nepochopiteľný prestup, aj keď dvojnásobný majster sveta sa ho snaží zdôvodniť tým, že v stajni Lawrencea Strolla vidí obrovský potenciál.

To sa reportérovi Sky Sports Tedovi Kravitzovi nezdá. “Toto je taký štandardný kariérny ťah Fernanda Alonsa, že opäť chce staviť na trojročný cyklus, v ktorom sa má daná stajňa zlepšiť. To mi však príde na celej situácii zvláštne,” uviedol pre Sky Sports News.

Alonso už totiž nie je žiadny mladík. “V najlepšom prípade bude Aston Martinu trvať tri roky, kým bude schopný vyhrávať preteky a útočiť na titul. V tej chvíli už Fernando bude mať 44 rokov. Momentálne je v skvelej forme rovnako ako vždy. Jeho prestávka ho osviežila a nedochádza mu šťava ako Sebastianovi Vettelovi.”

“Ale toto, to naozaj? Naznačuje, že Alpine sa tam nikdy nedostane? Alebo to chce skúsiť ešte s jedným tímom a zistiť, čo dokáže, skúsiť si novú výzvu? Celé mi to príde trochu zvláštne,” zamýšľa sa 48-ročný Brit.

Aston Martin pri oznámení podpisu zmluvy prezradil len toľko, že Fernando Alonso má “viacročný kontrakt”. Hovorí sa, že Španielovi v Alpine prekážala zmluva 1+1, teda ročný kontrakt s ročnou opciou pre tím. Španiel chcel mať garanciu toho, že ho jeho stajňa po jednej sezóne nepustí k vode.

Lawrence Stroll to vraj Alonsovi dokázal garantovať. Ak to však urobil, prečo rovno neoznámil, že zmluva je dvojročná alebo trojročná? Pravdepodobný dôvod je, že aj v tejto zmluve sú zakotvené rôzne opcie, z Alonsovho pohľadu zrejme výhodnejšie. To by mohlo znamenať, že rozhodnutie zostať alebo odísť bude na ňom.

Čo to znamená pre Alonsa? Otvára mu to dvere. “Fernando bol bez kontraktu a poškuľoval po top tímoch. Keď som sa s ním zhováral pred Veľkou cenou Španielska, priznal, že by rád šiel do veľkého tímu a robil dvojku Charlesovi Leclercovi alebo Maxovi Verstappenovi. Teda už v tom čase nebol pevne rozhodnutý zostať v Alpine, resp. zostať v Alpine by bola druhá voľba až za prestupom do top tímu.”

Ak Alonso stále živí nádej, že sa do top stajne dostane, ktorá by to mohla byť? Ted Kravitz pripomína, že Lewisovi Hamiltonovi po budúcej sezóne vyprší zmluva a nemôžeme vylúčiť, že Formulu 1 definitívne opustí. Španiel chce azda staviť všetky svoje karty na túto príležitosť a pokúsiť sa dostať do Brackley. A ak to nevyjde, kariéru ukončí v Aston Martine.

Práve táto možnosť zaujala Teda Kravitza. “Fernando sa teraz vracia do motorovej rodiny Mercedesu, čo je zaujímavý pohľad na vec. Fernando nesedel v aute poháňanom Mercedesom, odkedy pred pätnástimi rokmi opustil McLaren.”

“Takže tento prestup potreboval požehnanie od Tota Wolffa, a očividne ho dostal. Je absurdné uvažovať o tom, že Mercedes chce Fernanda späť v jeho rodine, aby si ho lepšie prezrel? Ak sa Lewis z akéhokoľvek dôvodu rozhodne odísť a oni budú potrebovať posadiť vedľa Georgea Russella majstra sveta, nebol by to koniec sveta, keby Mercedes mal lepšiu predstavu o Fernandových výkonoch, aj keď už bude mať 41 rokov,” konštatuje britský reportér. A ak by bol Fernando Alonso ochotný robiť dvojku Leclercovi či Verstappenovi, azda by mu nevadil ani post dvojky pri Georgeovi Russellovi. “Možno by ste si mysleli, že je to nepravdepodobné, ale ako dokazuje toto oznámenie podpisu zmluvy, vo Formule 1 je možné všetko!”

Súvisiace články