logo F1online.sk

Szafnauer: Aston Martin nás nepredbehne, kým tam bude Alonso

Aston Martin, ilustračné
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2022

Šéf Alpinu v priebehu týždňa priznal, že podpísanie zmluvy medzi Fernandom Alonsom a Aston Martinom ho poriadne prekvapilo. S odstupom času však tento prestup nehodnotí ako žiaden geniálny ťah, Alonso si vraj na seba uplietol bič. Už vraj nezažije časy, keď bude jazdiť tak vysoko ako dnes v Alpine.

Fernando Alonso sa s Aston Martinom dohodol na niekoľkoročnej zmluve. Španiel pri jej podpise prezradil, že ho nadchli investície britskej stajne a vyhliadky na lepšie zajtrajšky. Aston Martin je vraj jediným tímom zo stredu poľa s poriadnou víziou.

Otmar Szafnauer tvrdí, že aj keby to bola pravda, tak Aston Martin sa pred Alpine nestihne dostať v priebehu najbližších rokov, keď tam ešte bude jazdiť Fernando Alonso. Zo športového hľadiska si vraj Španiel vôbec nepomohol.

“Oba tímy poznám veľmi dobre a Aston Martin azda ešte lepšie ako kohokoľvek tu, pretože som u nich strávil dvanásť rokov,” hovorí Otmar Szafnauer, ktorý dlhé roky pôsobil na pozícii šéfa Force Indie, Racing Pointu a neskôr Aston Martinu. S tímom Lawrencea Strolla sa rozišiel až cez zimu, vraj mu do roboty začalo skákať vedenie na čele s výkonným riaditeľom Martinom Whitmarshom. Szafnauer nechcel byť len bezmocná figúrka, a tak odišiel.

Ako dlhoročný šéf tejto stajne však veľmi dobre pozná pomery v nej, a tak vie predpovedať, ako bude vyzerať jej trajektória. Alonsovi sa nebude páčiť. “Ja viem, čo majú za lubom, no náš tím momentálne jazdí v oveľa vyššej lige. Samozrejme, budúcnosť sa ťažko predpovedá, ale v blízkej budúcnosti bude náš tím naďalej jazdiť na tejto úrovni, ak nie na vyššej.”

Aston Martin v priebehu posledných mesiacov ukoristil niekoľko veľkých mien na čele s Danom Fallowsom, ktorý pred rokom pôsobil ako šéf aerodynamického oddelenia Red Bullu, či hlavného aerodynamika Mercedesu Erica Blandina. Treba podotknúť, že za dotiahnutie týchto ľudí do Aston Martinu sa zaslúžil aj Otmar Szafnauer.

Alpine však nelení a tiež naberá posily. Interne spustil program “Horolezec”, v rámci ktorého plánuje zamestnať 75 nových ľudí pre strategicky vybrané oblasti. “A spolu s týmito 75 ľuďmi vylepšujeme naše konštrukčné nástroje, simulátorové programy, samotný simulátor, zvýšime výrobné kapacity, zdokonalíme veterný tunel. Všetko s cieľom vyhrať v horizonte 100 pretekov.”

Francúzska stajňa predstavila túto víziu na začiatku roka 2021, keď podobný päťročný plán Renaultu stroskotal. Tentoraz sú vraj na lepšej ceste. “V týchto veciach pekne postupujeme a všetko sa deje rýchlo. Už tu máme 850 ľudí,” prezradil Szafnauer a napokon odkázal: “Som presvedčený, že dokážeme výkonnostne prekonať tím, do ktorého mieri Fernando, kým v ňom bude jazdiť.”

Súvisiace články