logo F1online.sk

Alonso rozdelil každý tím na dve polovice, tvrdí Massa

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková3. 8. 2022

Bývalého pilota Formuly 1 Felipeho Massu prekvapilo rozhodnutie Fernanda Alonsa prestúpiť z Alpinu do Aston Martinu. Podľa neho tím Lawrencea Strolla síce môže týmto krokom veľa získať, naopak to však už neplatí. Brazílčan zároveň poukázal na silné i slabé stránky dvojnásobného šampióna.

Stajňa so sídlom v Silverstone v pondelok oznámila, že so Španielom podpísala viacročnú zmluvu. Skúsený matador tak nahradí Sebastiana Vettela, ktorý má v pláne po sezóne 2022 ukončiť svoju pestrú kariéru.

Pri pohľade na aktuálne poradie v Pohári konštruktérov sa však natíska otázka, či ide o správne rozhodnutie z hľadiska dosahovania jazdeckých úspechov. Aston Martin je totiž v súčasnosti na deviatom mieste, pričom Alpine je o niekoľko pozícii pred ním, a to na štvrtej priečke.

Massa, ktorý Alonsa dobre pozná, hovorí, že má ohľadom tejto záležitosti pochybnosti. „Fernando je úžasný jazdec, mal som možnosť byť dlho jeho tímovým kolegom vo Ferrari.  Veľa som sa od neho naučil. Podľa mňa je to jeden z najlepších jazdcov vo Formule 1. Prišlo mi trochu zvláštne, že podpísal s Aston Martinom.“

„Myslím si, že Aston Martin z toho môže veľa vyťažiť. Neviem ale, či Fernando môže veľa získať tým, že bude v Aston Martine, to je môj názor. Najdôležitejšie pre Fernanda je mať konkurencieschopné auto, aby ukázal, čo dokáže,“ tvrdí 41-ročný rodák zo São Paula.

A to sa o monoposte Aston Martinu povedať zatiaľ nedá. „Nemyslím si, že keď bude Fernando bojovať o desiate až trináste miesto, že to preňho bude naozaj zaujímavé. Ak má konkurencieschopné auto, určite môže tímu veľmi pomôcť. Ak však nemá, môže to byť problém.“

 „Je veľmi talentovaný a inteligentný. V kvalifikácii patrí medzi najrýchlejších jazdcov. Tiež je veľmi konzistentný počas pretekov. Rozumie tomu, ako správne manažovať pneumatiky, ako hovoriť s tímom,“ nešetrí Massa chválou na adresu svojho rovesníka.

Bývalý pilot stajne z Maranella však našiel aj niečo, za čo možno Alonsa kritizovať. Jeho slabinou je vraj vytváranie konfliktov v garáži každého tímu, do ktorého príde. „Uňho je problémom to, že rozdeľuje tím na dve polovice. Nikdy som nemal problém s ním pracovať alebo sa s ním rozprávať, ale vždy dokázal ľudí nakloniť na svoju stranu a tak trochu rozdeliť tím na dve časti.“

Súvisiace články