logo F1online.sk

Villeneuve nevychádza z údivu: Verstappen je stroj, on nie je normálny

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2022

Max Verstappen nám v uplynulých sezónach veľmi názorne ukázal, čo na trati dokáže. To však neznamená, že by už nemal čím prekvapiť. Po nedeľných pretekoch na Hungaroringu neveriacky dvíhal obočie majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve, podľa ktorého Max Verstappen ani nemôže byť človek.

Premyslená stratégia a skvelá jazda Maxa Verstappena posunula z desiatej priečky na štarte až k víťazstvu. Holanďan si buď priamo na trati, alebo cez boxy poradil so všetkými rivalmi na čele s pilotmi Ferrari a Mercedesu. Dnes má v jazdeckom šampionáte 80 bodov k dobru.

Jacques Villeneuve vo svojom stĺpčeku žasol nad Verstappenovou formou. “Max je stroj, on skrátka nie je normálny! V nedeľu po pretekoch nebol ani unavený. Podľa mňa ani nepotrebuje dovolenku! Tento rok jazdí neskutočne dobre a jeho tím nerobí žiadne chyby.”

“A keď sa aj niečo pokazí, on a Red Bull si vždy vytvoria podmienky na to, aby všetko zvládli. V nedeľu mali len minimalizovať škody, nepotreboval vyhrať a on vyhral. K pretekom pristupujú tak, že sa nedostávajú pod tlak a potom to rozohrajú extrémne dobre,” nestačí sa čudovať kanadský pretekár.

Villeneuve si tiež všíma, že akonáhle sa Red Bullu začalo dariť riešiť problémy s nedotáčavosťou monopostu, ktorá oveľa viac vyhovuje Sergiovi Pérezovi ako Maxovi Verstappenovi, tak Mexičan začal zaostávať. Auto samotné má však vďaka zmenám väčší potenciál, Pérez ho len nedokáže využiť.

“Zdá sa, že ich auto je Verstappenovi čoraz viac po chuti. Sergio Pérez po Monaku stratil formu, čo je trochu zvláštne. Odkedy nasadili novinky, trápi sa. Akoby lepšie pasovali k Verstappenovmu jazdeckému štýlu,” vysvetľuje Villeneuve. “Predtým to bolo naopak, čo je zvláštne.”

“Možnože to spôsobuje Verstappenova väčšia angažovanosť, ale určite to nie je ten prípad, o ktorom som počul hovoriť ostatných: Teraz budeme vyvíjať také vylepšenia, ktoré Verstappenovi pomôžu a Pérezovi uškodia,” mávol rukou nad tvrdeniami, že Red Bull vyvíja auto pre Holanďana.

Experti a experti

A kým z výkonov Maxa Verstappena a Red Bullu je Villeneuve nadšený, Ferrari ho sklamalo. Namiesto toho, aby sme mali napínavú sezónu, v ktorej sa budú najväčší protagonisti biť o každý jeden bodík, Verstappen mizne v diaľke.

“Ak sa na každú veľkú cenu pozriete samostatne, čakali by ste, že boj o titul bude oveľa vzrušujúcejší. Nové pravidlá veľmi dobre fungujú, autá dokážu lepšie jazdiť jedno za druhým a jazdci môžu byť v pretekoch agresívnejší,” pokračoval 51-ročný komentátor. “To je dobré znamenie a už sme videli niekoľko skvelých súbojov medzi Ferrari a Red Bullom. Ferrari je rovnako silné, ba možno ešte silnejšie, ale Red Bull má obrovský bodový náskok.”

“O ničom ešte nie je rozhodnuté, čaká nás ešte množstvo pretekov. Avšak, ak bude tento trend pokračovať, ak Verstappen bude naďalej jazdiť na tejto úrovni a Red Bull bude rovnako dobre vyvíjať, zastaviť ich bude veľmi ťažké,” predpovedá víťaz Indy500 z roku 1995.

A tiež, ak Ferrari bude naďalej kopiť chyby, žiada sa doplniť. “Formula 1 je kráľovná, všetko je na špičkovej úrovni, nie iba jazdci, ale tiež mechanici, inžinieri a stratégovia. Ako sa môže niekoľko tímov, nie len Ferrari, rozhodnúť, že siahnu po tvrdej zmesi? Dokonca po tom, čo sa v Alpine potvrdilo, že tie gumy nestoja za nič.”

“Nesledovali tie preteky? Niečo tam absolútne nefunguje. Je nepochopiteľné, že sa niečo také môže stať v športe, ktorý zamestnáva najlepších z najlepších,” dodal sklamaný Villeneuve.

Súvisiace články