logo F1online.sk

Oficiálne: Fernando Alonso prestupuje do Aston Martinu!

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2022

Tak toto sú neuveriteľné správy na pondelňajšie ráno. Aston Martin len pár hodín po skončení Veľkej ceny Maďarska oznámil, že už našiel náhradu za Sebastiana Vettela. Do tímu zo Silverstone prestupuje španielsky matador Fernando Alonso!

Po dvoch sezónach v službách francúzskeho Alpinu Fernando Alonso stále nemá dosť. Energia a chuť mu nechýba, a tak si už od začiatku leta hľadá miesto pre sezónu 2023. V Alpine je však situácia pomerne komplikovaná, keďže vedenie potrebuje niekam umiestniť šampióna F2 Oscara Piastriho. Podľa novinára Joea Sawarda mal mať navyše Alonso neprimerane vysoké požiadavky na svoje ohodnotenie, na ktoré tím nechcel pristúpiť, najmä nie s Piastrim klopkajúcim na dvere.

Uvažovalo sa o tom, že by Fernando Alonso predsa len ešte predĺžil kontrakt s Alpinom a Piastriho by zatiaľ “odložili” do inej stajne, no nakoniec bude riešenie o čosi jednoduchšie. Umožnil ho Sebastian Vettel, ktorý len pred pár dňami oznámil ukončenie svojej kariéry.

Fernando Alonso podpisuje s Aston Martinom “niekoľkoročnú” zmluvu. “Aston Martin sa vydáva na cestu za víťazstvami s energiou a odhodlaním, preto ho považujem za jeden z najvzrušujúcejších tímov vo Formule 1,” uviedol. “Lawrencea (Strolla, pozn. red.) a Lancea poznám už roky a je zjavné, že majú ambíciu uspieť vo Formule 1.”

“Sledoval som ich tím, ktorý systematicky priťahuje skvelých ľudí s víťaznými schopnosťami, a vnímam tiež obrovské záväzky v podobe novej továrne v Silverstone. Vo Formule 1 sa nenachádza nikto, kto by mal lepšiu víziu a bol taký odhodlaný ísť za víťazstvami. A preto je to z môjho pohľadu veľmi vzrušujúca príležitosť,” pokračoval.

Fernando Alonso v piatok oslávil 41 rokov a ak môžeme považovať “viacročnú” zmluvu za kontrakt na aspoň dve sezóny (zrejme s opciami), tak bude v kráľovnej motoršportu pretekať minimálne ako 43-ročný. Mnohí ho už preto posielajú na zaslúžený oddych, v kokpite vraj zaberá miesto mladým.

On sa však na dôchodok necíti. “Stále mám hlad a ambície bojovať vpredu. Chcem byť súčasťou takej stajne, ktorá sa chce učiť, rozvíjať a napokon uspieť. Všetci si uvedomujeme, že nás čaká veľa práce, aby sme sa dostali dopredu, musíme všetku našu energiu investovať do spolupráce, hľadáme výkon.”

“Tá vášeň a túžba pretekať, ktorú som si všimol, ma presvedčila, aby som si tento šport naďalej užíval a zaviazal sa mu. Mám v pláne opäť vyhrávať, a preto sa musím chopiť príležitostí, ktoré vo mne zanechávajú dobrý pocit,” uzavrel Alonso.

Súvisiace články