logo F1online.sk

Norris si doberal Russella: Vyrovnal ma a vzal mi všetku slávu!

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl31. 7. 2022

McLarenu zatiaľ Hungaroring sedí. Britský tím dokázal optimalizovať novinky z Francúzska a v sobotu postúpil s obomi pilotmi do Q3. Lando Norris v kvalifikácii dokonca atakoval pomyselné pódium.

Britský pilot bol rýchly už v piatok, keď skončil druhý v druhom tréningu. Aj v kvalifikácii mal od úvodu výbornú rýchlosť, čo korunoval posledným pokusom z Q3. Ako jeden z posledných na trati využil čoraz lepšie podmienky, keď nad Hungaroringom svietilo slnko, a vyhupol sa na tretiu priečku.

Z tej ho následne zosadil George Russell, takže Norris odštartuje v nedeľu štvrtý. Jedinou malou nevýhodou je, že štartuje zo špinavšej strany roštu. „Vôbec by som neočakával, že by som bol pred obomi Red Bullmi, a prekvapila ma aj malá strata na Ferrari. Dal som dokopy dobré kolá vtedy, keď to bolo potrebné. So štvrtým miestom som nepočítal, no rozhodne ho beriem,“ skonštatoval Lando Norris.

Pilot McLarenu si po kvalifikácii kamarátsky doberal Georgea Russella. „Som trochu sklamaný, pretože pri mojom veľmi dobrom dni zožal George všetku slávu,“ smial sa Norris. „Ale nie, samozrejme, gratulujem mu a teším sa s ním. Vyrovnal ma v počte pole positions,“ pokračoval dobre naladený Lando, ktorý má vo vitríne pole position z Ruska 2021.

Norris má pred nedeľou dôvod na optimizmus. McLaren vyzeral v piatok dobre aj v pretekovom tempe, pričom na Hungaroringu sa vždy ťažko predbieha. Na štvrtom mieste štartuje pred obomi konkurenčnými monopostami Alpine. „Štvrté miesto predstavuje skvelú pozíciu, zvlášť na trati, kde sa ťažko predbieha. Pred týždňom bol Alpine od nás rýchlejší, v Maďarsku však naše auto od začiatku veľmi dobre fungovalo. Umožnilo nám to lepšie pochopiť, kde a kvôli čomu fungujeme veľmi dobre, a kde zase nie. Stále sa trápime v pomalých zákrutách, v ktorých je Alpine veľmi silný.“

V každom prípade, MCL36 ukazuje progres. Ak by ste po úvodnom podujatí v Bahrajne povedali, že Norris sa na Hungaroringu kvalifikuje štvrtý so stratou necelých štyroch desatín na pole position, asi by vám len ťažko veril. „Neboli sme ďaleko od pole position. Ak sa pozrieme na to, kde sme boli na začiatku roka, musíme sa z toho tešiť. Dá sa očakávať, že Mercedes bude v pretekovom tempe od nás ďaleko rýchlejší. Štartujeme však pred pilotmi, ktorých sme chceli zdolať, a verím, že to tak bude aj v nedeľu,“ doplnil Norris.

Daniel Ricciardo prvýkrát od Kanady postúpil do Q3, kde odjazdil deviaty najrýchlejší čas. Na štarte teda bude pred obomi Red Bullmi. „Myslím si, že sme tento víkend pomerne rýchli, čo sme potvrdili naším postupom do Q3. V tej som však bol pomalší, z čoho sa neteším. Úprimne, lepšie som sa cítil v Q1 než na konci kvalifikácie. V poslednom pokuse som mal väčšiu nedotáčavosť, a to kolo nebolo skvelé. Naša piatková rýchlosť bola povzbudzujúca, uvidíme, na čo v nedeľu máme. Budeme na to určite tlačiť,“ zhodnotil Daniel Ricciardo.

Súvisiace články