logo F1online.sk

Horner: Mercedes sa k nám už blíži

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 7. 2022

Fanúšikovia Mercedesu sú na koni. Strieborné šípy totiž vo Francúzsku dosiahli najlepší výsledok sezóny, keď sa Lewis Hamilton a George Russell spolu prvýkrát objavili na pódiu. Šéf Red Bullu Christian Horner je preto presvedčený, že stajňa z Brackley sa k nim výkonnostne čoraz viac približuje.

Už pred pretekmi vo Francúzsku sa očakávalo, že Mercedesu bude okruh Paula Ricarda vyhovovať, čo sa dvojitým pódiom aj potvrdilo. Treba ale povedať, že po nehode Charlesa Leclerca a následnom odchode safety caru Lewis Hamilton nemal nárok na súboj o prvé miesto s Maxom Verstappenom z Red Bullu kvôli nedostatočnej rýchlosti na rovinkách. Cieľovou čiarou napokon prešiel so stratou desiatich sekúnd na vedúceho Holanďana.

Šéf Red Bullu je však presvedčený, že Mercedes sa už približuje k lídrom šampionátu. „Pred víkendom hovorili o svojich šanciach na dobrý výsledok. Myslím si, že Max nakoniec pohodlne vyhral. Ale môžete vidieť, že sa k nemu približujú.“

„Počul som, že Toto Wolff povedal, že budú pracovať počas celej letnej prestávky na zlepšení auta, čo by bolo samozrejme nelegálne…Vidíte, že sú čoraz bližšie a bližšie,“ neodpustil si Horner žartovnú poznámku na adresu svojho náprotivka z Mercedesu.

Samotný Wolff v nedeľu priznal, že sa stále majú v čom zlepšovať. „Myslím si, že každým najazdeným kolom zbierame viac údajov a trochu viac tomu rozumieme. Získavame tým informácie, ktoré nám pomôžu odpovedať na otázky. Je to proces, ktorý je niekedy náročný.“

„Jednoducho to nie je len jedna vec: chýba nám lepšia rýchlosť na jedno kolo a takisto aj v úvodných fázach stintu.  Je potrebné pochopiť prečo to tak je. Neexistuje jedno jednoduché riešenie, ktoré by problémy zázračne rozlúsklo. Je tu niekoľko problémov, ktoré majú vplyv na náš výkon. Druhé a tretie miesto je dobrý výsledok, ale neúnavne pracujeme na tom, aby sme vyhrávali. Stále je tam medzera medzi nami a Red Bullom či Ferrari,“ tvrdí viedenský rodák.

Kým piloti Mercedesu snívajú o tom, aby v tomto ročníku konečne zaknihovali svoje prvé víťazstvo, Max Verstappen na najvyššiu priečku vystúpil už sedemkrát. Horner nedokáže uveriť tomu, ako sa im teraz darí. „Keby ste mi pred minuloročnými Vianocami povedali, že po najväčšej zmene pravidiel za posledných 40 rokov a po vyplytvaní energie, ktorú sme vložili do minuloročného šampionátu, budeme mať teraz na konte osem víťazstiev, dve víťazstvá v šprinte a náskok 63 a 82 bodov v oboch šampionátoch, prekonalo by to moje najdivokejšie sny.“

„Je to naozaj dôkazom odhodlania, obetavosti a tvrdej práce v továrni. Tento rok je tu veľmi konkurencieschopné Ferrari a vidíme, že Mercedes naberá na sile. Keď si však uvedomíte, že sme boli tým posledným tímom, ktorý sa na tento rok plne sústredil, odviedli sme fenomenálnu prácu,“ nešetrí Brit chválou na svoj tím.