logo F1online.sk

Alonsov El Plan na Norrisa: Pustite ho ku mne, nech mu zničím gumy

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2022

Ak si odmyslíme tohtoročné šprinty, Alpine má za sebou bodovo najúspešnejší víkend v tejto sezóne. Na domácej veľkej cene porazil McLaren a rovno ho predbehol v hodnotení konštruktérov, za čo vďačí aj bezchybnej jazde Fernanda Alonsa. Španiel si tentoraz na súperoch poriadne zgustol, no pochvalu si zaslúži aj Esteban Ocon.

Alpiny prešli popod šachovnicovú vlajku na šiestom a ôsmom mieste, pričom oba mali za sebou jeden McLaren. A keďže pred Fernandom Alonsom skončili len jazdci z konštruktérskej top trojky, preteky môže hodnotiť ako úspešné.

“Ja som s týmito pretekmi spokojný. Dobre sme ich zvládli, dokázali sme držať pod kontrolou našu rýchlosť aj pneumatiky,” sumarizoval svoju nedeľu Fernando Alonso. “Tento víkend sme museli intenzívne pracovať na vyvážení auta, ale nakoniec sme skončili hneď za prvou päťkou. Boli to veľmi slušné preteky, v ktorých sa nám podarilo získať viac bodov.”

V nedeľu ráno mal Fernando Alonso mierne obavy z Landa Norrisa, ktorý štartoval o dve pozície vyššie medzi Mercedesmi. Nakoniec z tejto hrozby nič nebolo.

“Kľúčový bol štart, že som sa dostal pred Landa,” konštatuje Španiel, ktorý po zhasnutí červených svetiel predbehol dokonca aj Georgea Russella. “Posunul som sa na piate miesto, ale potom som spadol zas na šieste. Ukazuje sa, že ak máme čistý víkend ako teraz, tak môžeme končiť v najlepšej šestke. Dúfam, že si takúto úroveň konzistentnosti udržíme aj v druhej polovici sezóny.”

Pár kôl po výjazde safety caru sa Alonsovi dokonca podarilo pobaviť fanúšikov. Keď mu inžinier oznámil, aký čas odjazdil Lando Norris v poslednom kole, a že sa v treťom sektore priblížil, Astúrčan bezstarostne odvetil: “Žiadny problém. Chcem ich mať veľmi blízko pri sebe, aby som im zlikvidoval pneumatiky.”

Alonso sa McLarenu rozhodne nebál, keď bol pred ním. Na rovinkách má Alpine neporovnateľne lepšiu rýchlosť, nuž a v zákrutách sa predbieha ťažko. “Myslím si, že majú veľmi podobné tempo ako my, no keďže som bol prvých pár kôl pred nimi, stačilo mi to, aby som mal pod kontrolou preteky aj moju rýchlosť.”

“Kiežby som mohol zaútočiť na Mercedesy alebo Checa pred nami, ale oni neboli v našej váhovej kategórii.” Jeho súboj bol s McLarenmi. “Od toho momentu som ich len chcel mať pod kontrolou. Keby sa priblížili, pravdepodobne by si zničili pneumatiky, takže mi v tej chvíli nerobili starosti.”

Esteban Ocon v nedeľu zažil o čosi viac akcie. Už v prvom kole kolidoval s Júkim Cunodom, za čo dostal aj päťsekundový trest. Daniela Ricciarda preň musel predbiehať dvakrát; najskôr v siedmom, a keďže po pitstopoch spadol zas zaňho, tak aj v 45. kole.

“Naším cieľom bolo bodovať s oboma autami, a to sme spravili!” radoval sa Esteban Ocon. “S mojimi pretekmi som spokojný. Bojovať pred domácimi fanúšikmi bolo skvelé, celý víkend ma hnali vpred, za čo im ďakujem. Ten incident s Júkim bol trochu nešťastný, inak by som ku koncu pravdepodobne bojoval s Landom.”

“Boli to náročné preteky a bolo horúco, ale podarilo sa mi zviesť pár tesných súbojov. Teraz sme v konštruktérskom šampionáte na štvrtom mieste a domov odchádzame s veľmi dobrým pocitom, motivovaní udržať si túto pozíciu,” uzavrel víkend v Le Castellet.

Súvisiace články