logo F1online.sk

Sainz vyslal odkaz kritikom: Sme súdržní a chceme si pomáhať

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2022

Ferrari nemieni náporu Red Bullu len tak podľahnúť. Aj keď nedeľné pretekové tempo, spoľahlivosť a strategické rozhodnutia naďalej vyvolávajú otázniky, monopost F1-75 aj v druhej polovici sezóny dokazuje, že mu nechýba rýchlosť. V súboji na jedno kolo dokázalo Ferrari opäť zdolať Red Bull a v sobotnej kvalifikácii na Veľkú cenu Francúzska predviedli Charles Leclerc a Carlos Sainz veľmi dobrú tímovú prácu.

Sainz tento víkend pristúpi k výmene komponentov pohonnej jednotky a odštartuje z posledného radu. Napriek tomu sa kvalifikácie zúčastnil a postúpil až do Q3 (Q2 pritom najrýchlejším časom absolútne ovládol), aby tam pomohol tímovému kolegovi Charlesovi Leclercovi a na rovinke Mistral mu rozrážal vzduch. Táto taktika napokon slávila úspech a Leclerc v nedeľu odštartuje z pole position.

„Taký bol náš plán už od začiatku víkendu. Chceli sme sa dostať do Q3 a potom poskytnúť Charlesovi zákryt. Aj bez toho, aby ste to trénovali, tak viac-menej viete, ako to treba urobiť. Nakoniec to fungovalo dobre,“ povedal po kvalifikácii Carlos Sainz.

Jeho úlohou teraz bude sa čo najrýchlejšie prehrýzť skrz pole a získať čo najviac bodov. Leclercovi už asi v pretekoch nepomôže, hoci dobre načasovaný safety car by mohol všetko zmeniť. „Bol som rýchly počas celého víkendu a myslím si, že môj čas v Q2 dokazuje, ako veľmi rýchly som bol. Charles si to však v nedeľu bude musieť proti Maxovi vybojovať sám, ale verím, že to môže dokázať. Toto auto je veľmi rýchle, celé je to o tom dobre odštartovať a urobiť dobré strategické rozhodnutia. Som si istý, že sa to podarí,“ hovorí rodák z Madridu odhodlane.

Ten predviedol v Q2 priam nádherné kolo, po ktorom mnohým na okruhu i pri obrazovkách spadla sánka. Ktovie, ako by to dopadlo nebyť tej penalizácie.

„Musíte sa pozrieť na celý víkend a vidíte, že som bol veľmi, veľmi rýchly. Myslím, že aj v Q2 som bol najrýchlejší. Je to teda trochu frustrujúca situácia, keď sa v priebehu víkendu cítim v aute ako doma. Som však rád, že Charles vybojoval pole position a ako tím bojujeme vpredu,“ hovorí Carlos.

„Myslím si, že sme v tomto roku čelili veľkej kritike kvôli stratégii, ale dnes sa nám podarilo ukázať, že sme naozaj veľmi súdržný tím, vychádzame spolu veľmi dobre, vládne u nás veľmi dobrá atmosféra a chceme si navzájom pomôcť,“ prehlásil Sainz na záver rozhovoru.