logo F1online.sk

Carlos Sainz mení motorové komponenty, čaká ho trest

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2022

Po rakúskom vypadnutí sa to dalo čakať. Carlos Sainz tento víkend nasadzuje nové motorové komponenty a v nedeľu bude s určitosťou hraničiacou s istotou štartovať až z konca štartového poľa.

Vo štvrtok bol Carlos Sainz ešte dosť tajnostkársky po otázke, či nasadí nové motorové komponenty. Na definitívu sme tak museli čakať do prvého tréningu, v priebehu ktorého FIA oficiálne potvrdila, že španielsky jazdec v nedeľu príde minimálne o desať miest.

Ferrari sa po výbuchu a požiari pohonnej jednotky v Rakúsku rozhodlo vymeniť zatiaľ len riadiacu jednotku elektroniky, za čo príde trest v podobe straty spomínaných desiatich pozícií. Okrem toho Sainz vymenil aj batériu (beztrestne).

V sobotu však očakávame, že Scuderia sa rozhodne nasadiť aj nový spaľovací motor, turbo a jednotky MGU-H a MGU-K. Keďže celý víkend má byť sucho, v treťom tréningu bude mať taliansky tím dostatok času na zabehnutie agregátu a zároveň mu ušetrí niekoľko desiatok kôl, ktoré by v opačnom prípade musel absolvovať už počas piatkových jázd.

Okrem Carlosa Sainza nasadzujú nové komponenty aj Lewis Hamilton (turbo, MGU-H, batéria, riadiaca jednotka elektroniky), George Russell (batéria, riadiaca jednotka elektroniky), Kuan-jü Čou (batéria), Max Verstappen a Lando Norris dostali nový výfukový systém. Táto pätica sa ešte zmestila do povolenej alokácie, žiadne tresty jej teda nehrozia.