logo F1online.skF1online.sk

Alonso kritizuje nových fanúšikov: O Formule 1 toho veľa nevedia

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková21. 7. 2022

Dvojnásobný majster sveta F1 Fernando Alonso si nebral servítku pred ústa a otvorene skritizoval nových fanúšikov kráľovnej motoršportu. Okrem toho opísal, čo preňho znamenal zisk druhého miesta na štartovom rošte počas upršanej kvalifikácie v Kanade. 

Druhá priečka bola Alonsovým najlepším kvalifikačným výsledkom od jeho návratu do F1 po dvojročnej pauze. V Montreale išlo zároveň o jeho prvý štart v prvom rade po desiatich rokoch, čo sa zdá ako dlhá doba.

Španiel pre Racefans porozprával, prečo mal tento výsledok pre neho taký veľký význam. „Viem, že prvý rad nie je až taká veľká vec a že som na tejto pozícii už niekoľkokrát bol. Ale znamenalo to pre mňa veľa, pretože keď sa rozhodnete vrátiť, musíte v živote odložiť niekoľko vecí – rodinu či priateľov. Opäť sa musíte naplno venovať práci, ktorú robíte. To znamená cestovaniu, fyzickej aj psychickej stránke, tlaku, ktorý cítite na svojich ramenách a tomu všetkému. Ste totiž Fernando Alonso a všetci budú sledovať, či sa vám darí.“

„A viem, že v minulosti bolo niekoľko príkladov, že sa pretekári vrátili, menovite Kimi alebo Michael, pričom sme pri nich možno mali všetci pocit, že už nie sú takí ako predtým. A to som pri svojom návrate nechcel. Myslím si, že viac-menej sa mi to darí dosiahnuť. Som rovnaký ako predtým. A to bolo pre mňa dôležité. Aj keď som vo svojom vnútri cítil, že som rovnaký, musím to z času na čas dokázať a víkend ako ten v Kanade tomu napomáha,“ vysvetľuje 40-ročný pretekár.

Pre bývalého pretekára McLarenu či Ferrari bol kanadský úspech dôležitý najmä preto, že sa mohol predviesť aj pred novou fanúšikovskou základňou. „Povedzme si, teraz je tu aj iná generácia fanúšikov, ktorí tu neboli v roku 2006, keď som vyhral šampionát alebo tu neboli v roku 2012, keď som vo Ferrari bojoval o titul. Je tu 50 percent nových divákov a tí nikdy nevideli Alonsa bojovať o pódiá a víťazstvá. Po víkendoch, ako boli tie v Kanade alebo v druhej polovici minulého roka, ľudia cítia, že môžem tomuto športu ešte niečo dať.“

„Nechcem, aby to znelo, že nerešpektujem nových fanúšikov, ale o Formule 1 toho veľa nevedia. Zaujímajú ich len výsledky. Kto vyhráva, ten je dobrý a ten, kto je posledný, nespĺňa úroveň Formuly 1. Nerozumejú príliš výkonnosti auta a celému balíku, ktorý potrebujete,“ hovorí Alonso.

Rodák z Ovieda má pocit, že neustále musí ľuďom niečo dokazovať. Dúfa však, že ho aktuálne vnímajú najmä ako bojovníka. „Ako niekoho, kto sa tak ľahko nevzdáva. A vždy sa snaží podať maximálny výkon v každom voľnom tréningu, kvalifikácii, pretekoch, a to za akýchkoľvek podmienok alebo na akejkoľvek pozícii. Môže to byť boj o víťazstvo alebo o dvanáste miesto. Je pre mňa dôležité, aby si ľudia uvedomili, že milujem súťaženie a milujem tento šport.“

„Keď máte dobrý víkend, vyzeráte ako Boh. A keď máte zlý víkend, ste príliš starý, príliš mladý alebo čokoľvek iné. Ale všetci si týmto prechádzame. Už neexistuje správna kultúra Formuly 1,“ dodáva sklamane pilot Alpinu.

Súvisiace články

Diskusia