logo F1online.sk

Alonso bol v boxoch celkovo trikrát: Prišiel som o šieste miesto

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2022

Titul smoliar roka zatiaľ smeruje jednoznačne do rúk Fernanda Alonsa. Španielskemu pretekárovi sa v Rakúsku pokazilo hádam všetko. Čo deň, to problém. V piatok musel odjazdiť kvalifikáciu s poškodenou podlahou, do sobotného šprintu pre problém s elektronickou riadiacou jednotkou ani nenastúpil a v nedeľu musel ísť neplánovane do boxov.

Predierať sa z predposledného miesta na rošte nebol žiadny „med“. Fernando to však zvládal skvele a pri poruche Carlosa Sainza sa naňho usmialo aj šťastie. Po dvoch stintoch na tvrdých pneumatikách mohol ísť do boxov a prezuť s omnoho menšou stratou.

Nebol by to však Fernando, keby sa opäť niečo nepokazilo. Zastavil totiž hneď dvakrát, v 57. aj 58. kole. Čo sa tam vlastne odohralo?

„Nie, nie, žiadny dobrý výsledok,“ povedal Alonso, ktorý nakoniec skončil desiaty, pre Sky. „Bol som na šiestom mieste. Musel som ísť do boxov hneď dvakrát. Spadnúť zo šiesteho miesta na desiate… nuž, ďalšie dobré body išli do koša.“

Fernando bol v závere vyšetrovaný za nebezpečné vypustenie z boxov, čo mohlo naznačovať, že matica kolesa nebola utiahnutá správne. To však španielsky pretekár odmietol. „Nie, koleso bolo pripevnené správne, ale na tej sade pneumatík som mal obrovské vibrácie. Treba teda zistiť, čo sa tam vlastne stalo, ale musel som zastaviť opäť. Po tejto poslednej zastávke som na trať vyšiel na štrnástom mieste, pričom po druhom pit stope som bol ôsmy. Zo štrnásteho miesta sme sa teda posunuli aspoň na desiate,“ hovorí Alonso už s ironickým úsmevom na tvári.

„Bola to veľká zábava a auto bolo dnes mega rýchle, veď som štartoval z devätnásteho miesta. Mať možnosť skončiť na šiestom mieste by pre nás veľa znamenalo. Body sa nám tak stále vyhýbajú, ale bavil som sa,“ povedal dvojnásobný majster sveta.

Alpine sa vďaka tomuto jednému bodíku a desiatim bodom za piate miesto Estebana Ocona posunul na úroveň McLarenu. Oba tímy majú v Pohári konštruktérov zhodne po 81 bodov, avšak v prospech britskej stajne hovorí najlepší sezónny výsledok. Ako Alonso, tak jeho tímový kolega sa zhodli na tom, že Alpine má aktuálne štvrté najrýchlejšie auto.

„Nemyslím si, že sme tento víkend mohli urobiť niečo lepšie,“ povedal po pretekoch Ocon, ktorý má na rozdiel od Alonsa za sebou absolútne hladký víkend. „Je to piate miesto a dokopy som tento víkend získal trinásť bodov. Myslím, že sme sa v Pohári konštruktérov posunuli na štvrté miesto (neposunuli, pozn. red.). Do Francúzska tak pocestujeme s dobrou sebadôverou.“

„Tento víkend sme určite mali štvrté najrýchlejšie auto. Miestami sa objavili náznaky, že by sme mohli bojovať s Georgeom, ale po reštarte bol príliš rýchly. Vyzerá to tak, že minimálne tento víkend sme mali štvrté najrýchlejšie auto. Dúfajme, že to bude platiť aj po zvyšok sezóny,“ dodal Ocon.

Súvisiace články