logo F1online.sk

Ricciardo sa domáhal tímovej réžie: Chcel som ukázať svoju rýchlosť

Lando Norris a Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 7. 2022

McLaren patrí k tímom, ktoré v šprinte rozhodne získali. Lando Norris i Daniel Ricciardo poskočili o štyri pozície vyššie, a po penalizácii pre Valtteriho Bottasa vyštartujú do pretekov na hrane prvej desiatky. V britskej stajni však opäť riešili tímovú réžiu.

Podobne ako v Baku, aj teraz tím nariadil obom pilotom držať pozície. Daniel Ricciardo sa pritom prakticky počas celého šprintu domáhal možnosti dostať sa pred Landa Norrisa. Je fakt, že sa prakticky neustále držal v jeho DRS zóne a najmä v druhom sektore bol naozaj blízko.

K povoleniu bojovať o pozíciu či pokynu na výmenu jazdcov však nedošlo. „Ako sa šprint postupne rozbiehal, bolo mi povedané, aby som držal pozíciu. Nemali sme medzi sebou bojovať, cieľom bolo zostať v balíku s ostatnými. Prakticky v každom kole som bol blízko za Landom. Čím dlhšie to tak bolo, tým bola naša konverzácia s tímom intenzívnejšia. Mal som pocit, že mám väčšiu rýchlosť, ktorú by som mohol ukázať, ak by sme mohli súperiť alebo si prehodiť pozície,“ vyjadril sa Daniel Ricciardo na margo rozhovorov, ktoré viedol so svojím inžinierom Tomom Stallardom.

McLareny v tom čase jazdili trochu v zóne nikoho, s približne trojsekundovou stratou na Valtteriho Bottasa a komfortným náskokom na monoposty za sebou. Na Bottasa prakticky nemalo zmysel útočiť, keďže menil komponenty pohonnej jednotky a vyštartuje z chvosta poľa.

V závere sa však McLareny aj kvôli dlhotrvajúcemu súboju medzi Mickom Schumacherom a Lewisom Hamiltonom približovali k pozíciám od siedmeho miesta nižšie. Práve tam videl Ricciardo svoju príležitosť. Ak by mal naozaj lepšie tempo než Norris, mohol by teoreticky ešte do tohto súboja zasiahnuť…

„Tím sa ma pýtal, o koľko viem byť rýchlejší od Landa. Je ťažké to posúdiť a chcel som byť úprimný, no určite som mohol byť rýchlejší v druhom sektore. Taktiež v nízkych rýchlostiach som bol o niečo viac konkurencieschopný. Na konci dňa sme k tomu nepristúpili. Musíme sa na to pozrieť, či sme kvôli tomu o niečo prišli, alebo to bola správna vec,“ myslí si Austrálčan.

Daniel Ricciardo prišiel do cieľa šprintu na dvanástom mieste, do pretekov vyštartuje jedenásty. „Posunuli sme sa dopredu, čiže máme dôvod na úsmev. Na druhej strane, smerom dozadu to už ani veľmi nešlo. Bola tam pre nás len jedna cesta. Stále som musel bojovať s autom, napriek tomu sme možno pri väčšom počte kôl ešte mohli zasiahnuť do bitky s Haasmi či Bottasom. Dnes však môžeme spať s lepším pocitom než v piatok,“ hovorí 33-ročný rodák z Perthu, ktorý má pred nedeľou jasný cieľ. „Body sú reálne, čo je povzbudzujúce konštatovanie,“ uzavrel.

Súvisiace články