logo F1online.sk

Ricciardo vypadol v Q1: Nedá sa to ospravedlniť

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 7. 2022

Aj v Rakúsku zažil Daniel Ricciardo kvalifikačné sklamanie, keď vypadol už v Q1. Austrálčan po druhýkrát v sezóne neprešiel cez prvú časť kvalifikácie a čaká ho mimoriadne náročný víkend. Čoraz ťažšie sa mu hľadajú optimistické slová.

V prípade Daniela Ricciarda platí, že keď to nejde, tak to jednoducho nejde. Postup do Q2 mu ušiel o 24 tisícin sekundy, ktoré stratil na Pierra Gaslyho. „Snažím sa upokojiť. Žiaľ, opäť som na tomto mieste, kde by som byť nechcel. Čaká nás ešte dlhý víkend, dve ďalšie šance v pretekoch. Verím, že už v sobotu na štarte dokážem niečo dohnať,“ povzdychol si austrálsky pilot.

Oba McLareny mali v piatok technické problémy. Daniel Ricciardo ešte v tréningu so zadným krídlom, ktoré mu pritom robilo ťažkosti aj pred týždňom v Silverstone. „Trochu nám to narušilo cestu pri hľadaní nastavenia. Avšak neexistuje žiaden dobrý dôvod, ktorým by ste ospravedlnili vypadnutie v Q1. Problémy z tréningu nechcem používať ako výhovorku.“

Smutný bol pohľad do garáže McLarenu. Britskej stajni sa v predchádzajúcich rokoch v Rakúsku darilo výborne – Lando Norris tam v rokoch 2020 i 2021 získal pódium, a minulý rok tam v kvalifikácii siahal na pole position.

V piatok sme naopak registrovali v podaní Andreasa Seidla či iných činovníkov tímu sklamané, ba priam rezignované pohľady. Keď Daniel Ricciardo po Q1 zastavil v garáži, nikto k nemu nešiel, aby ho povzbudil. Ešte si sám odniesol stoličku, cez ktorú nastupuje do auta. Okolo neho panovalo len ticho a nechápavé pohľady.

„Všade trochu rýchlostne strácam,“ reagoval Ricciardo na otázku, kde stráca oproti ostatným. „Nechcem len tak odísť z trate a zamávať, že sa uvidíme neskôr. Pochopiteľne sa na to snažím prísť. Jediný spôsob je neustále skúšať a snažiť sa to všetko ešte viac pochopiť. Jednoducho sa k tomu musím postaviť dospelo. Dám zo seba von emóciu, no stále nás čaká dlhý víkend a verím, že v jeho zostávajúcom priebehu to bude lepšie,“ uzavrel.

Súvisiace články