logo F1online.sk

Vracia sa Honda do F1? S nami o ničom nediskutovali, povedal Horner

Masaši Jamamoto, Helmut Marko, Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2022

Pred pár týždňami preniklo na svetlo sveta niekoľko vzrušujúcich správ. S blížiacim sa potvrdením nových technických pravidiel sa chystá aj potvrdenie Audi a Porsche ako nových dodávateľov pohonných jednotiek. Ich súčasťou sú aj rôzne scenáre, ako by sa to mohlo uskutočniť. Nemecký Auto Motor und Sport však prišiel s ešte senzačnejšou správou – do Formuly 1 sa chce vrátiť aj japonská Honda.

Nakoľko sú tieto informácie pravdivé, to vám nevieme povedať. Japonci tieto špekulácie odmietajú potvrdiť, ale aj vyvrátiť. Okrem toho, Michael Schmidt z Auto Motor und Sport je viac ako renomovaný zdroj, takže určite stojí za zmienku.

Bolo preto logické, že sa na tieto špekulácie novinári spytovali aj Christiana Hornera. Jeho tím je dlhodobo spájaný s nemeckým Porsche. Chystá sa určitá tesná spolupráca medzi Red Bull Powertrains a Porsche, pričom výsledná pohonná jednotka bude niesť logo nemeckej spoločnosti. Aspoň tak sa o tom šušká v padoku. Čo ak však do Milton Keynes opäť zavolá Honda?

„Mohla by Honda po roku 2025 zmeniť svoje rozhodnutie? Nuž, to je skutočne otázka na Hondu, nie na nás,“ prehlásil Horner. „S nami však o tom určite nediskutovali.“

Honda síce po skončení minulej sezóny z Formuly 1 odišla, ale zároveň z nej vlastne neodišla. Ťažko opísateľná technická spolupráca s Red Bullom pokračuje, takže sa dá povedať, že Japonci sú v súčasnosti v F1 tak jednou nohou. Budúce plány ich bývalého zákazníka sú však trochu iné.

„Tento týždeň sme otvorili novú budovu Red Bull Powertrains, kam sa zamestnanci aj presunuli na svoje pracoviská. Tieto zariadenia nám dúfajme umožnia od roku 2026 vyrábať skutočne konkurencieschopné motory,“ hovorí Horner.

„Naša technická spolupráca s Hondou o dodávkach pohonných jednotiek bude trvať do konca roka 2025. Samozrejme, prebiehajú diskusie o tom, že Porsche a Audi uvažujú o svojom príchode, čo je pre Formulu 1 veľmi vzrušujúce.“

„Závisí to však od podoby nových pravidiel, aký bude ich prístup k novým dodávateľom a ďalších vecí,“ dodal Horner.