logo F1online.sk

Bariéry treba lepšie premyslieť, odkazuje po Čouovej nehode Russell

George Russell po nehode Kuan-jü Čoua
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2022

Kuan-jü Čou našťastie prežil nedeľnú hrozivo vyzerajúcu nehodu bez vážnejších zranení, no je evidentné, že ešte je čo vylepšovať. Okrem zosilnenia hornej nárazovej štruktúry monopostu treba podľa Georgea Russella lepšie premyslieť aj rozostavenie bariér.

Po kontakte medzi Pierreom Gaslym, Georgeom Russellom a Kuan-jü Čouom sa monopost Alfy Romeo vzniesol do vzduchu, prevrátil sa a doputoval až na koniec štrkovej zóny, kde však preskočil pneumatikovú bariéru a zakliesnil sa medzi ňu a bezpečnostný plot. Čínsky pretekár tak zostal zaseknutý v monoposte bez možnosti z neho vyliezť, čo výrazne komplikovalo prácu maršálom a záchranárom, ktorí museli rátať aj s možnosťou poškodenia chrbtice 23-ročného pilota.

George Russell okamžite po nehode vyskočil z monopostu a bežal skontrolovať, v akom stave je Čou a jeho monopost, a tak všetko videl zblízka. Ako šéf Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA preto volá po zmene na okruhoch.

“Bol v takej pozícii, že zostal zaseknutý. Nič tam nemohol urobiť,” rozhovoril sa pred novinármi George Russell. “Budeme sa musieť zamyslieť nad tým, ako sa vyvarovať podobným situáciám, keď sa auto zasekne v takej medzere medzi pneumatikovou bariérou a kovovým plotom. Bol tam zaseknutý a vôbec sa nemohol pohnúť.”

Ako vlastne k incidentu došlo? Britský jazdec vysvetlil, že po zhasnutí červených svetiel s tým nemohol nič robiť. Keďže štartoval na pomalších tvrdých pneumatikách, ostatní sa naňho začali tlačiť. Pierre Gasly mal smolu, že sa ocitol v sendviči medzi Čouom a Russellom a spustil reťazovú reakciu.

“Bol to neuveriteľne hrozivo vyzerajúci incident, a to nie len preňho, ale určite aj pre všetkých na tribúnach. Nepozeralo sa mi na to dobre,” priznal Russell. Keby monopost vyskočil ešte o čosi vyššie, len neradi by sme si predstavovali, čo by sa divákom v prvých radoch mohlo stať.

“Na štarte sme zariskovali a nasadili tvrdú zmes, pretože v sobotu sme v kvalifikácii neodviedli dostatočne dobrú prácu a štartovali sme mimo našej normálnej pozície. Vedeli sme, že to bude veľmi ťažké, ale na štarte ma všetci doslova zaplavili. No a ďalšiu vec, ktorú som zbadal, bola, ako som narazil Čouovi do boku auta. Cítim množstvo emócií,” vyznal sa domáci jazdec.