logo F1online.sk

Gasly o nariadení FIA: Ak mi chcú kukať do gatí, nech sa páči

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2022

Medzinárodná automobilová federácia pred VC Austrálie prekvapila novými pokynmi pre všetkých pilotov F1. Po novom si vraj okrem pírsingov či retiazok posvieti aj na to, čo majú oblečené pod svojimi kombinézami. Viacerí len pokrútili hlavou nad predstavou, že kompetentní im budú na štartovom rošte kontrolovať spodky.

Ako sa vlastne FIA dopracovala k novému nariadeniu? Všetko sú to zrejme dozvuky nehody Romaina Grosjeana, ktorý takmer polovicu minúty strávil v zajatí plameňov, keď jeho monopost prerazil bariéru a rozpolil sa na Veľkej cene Bahrajnu 2020. V záujme bezpečnosti sa preto začína klásť väčší dôraz na to, čo majú jazdci oblečené.

Podľa Medzinárodného športového kódexu piloti musia nosiť rukavice, spodky, kuklu, ponožky a topánky, ktoré FIA homologizovala a spĺňajú všetky bezpečnostné štandardy. Zdá sa však, že niektorí jazdci na tento článok nedbali a spodnú bielizeň si vyberali podľa seba.

Viacerí piloti uznali, že zvyšovať bezpečnosť je dôležité, no zároveň sa spytovali, či sú naozaj také detaily ako spodky a šperky témou, ktorú zrazu treba rozoberať. Vyzerá to tak, že najživelnejšie krútili hlavami Pierre Gasly a Lewis Hamilton.

“Ja to nebudem komentovať,” poznamenal Pierre Gasly, aby následne uštipačne odkázal: “Ak si chcú obzerať môj zadok, nech sa páči, nemám čo skrývať. Ukážem im aj môjho vtáka, všetko. Ak ich to poteší, tak nech sa páči.”

Podobný postoj mal aj Lewis Hamilton, ktorý sa pár dní dozadu jasne vyhranil voči zákazu šperkov. Každému jazdcovi by podľa neho malo byť umožnené “byť sám sebou”, do čoho sedemnásobný majster sveta zahŕňa aj výber doplnkov. Jediné šťastie, že na štartovom rošte nemáme pastafariána, ktorý by si chcel namiesto prilby nasadiť na hlavu sitko na cestoviny.

Pilot Mercedesu sa čudoval jednak nad dĺžkou jazdeckého brífingu, ktorý trval viac ako dve hodiny, nad nenosením rúšok a v neposlednom rade na krokoch FIA. “Bol to najdlhší jazdecký brífing v mojom živote. Už tu pretekám nejaký čas, ale ešte som nezažil taký dlhý brífing,” nechal sa počuť Hamilton. “Na jazdeckom brífingu nikto nemal nasadené rúško. Niektorí piloti ho mali, ale väčšina ľudí z FIA nie, čo mi bolo nepríjemné.”

“Nerozumiem však tým drobnostiam, ktorými sa teraz začali zaoberať, ako napríklad spodkami. Naozaj sa bavíme o takýchto veciach? Ale nech, bude ako bude a ideme ďalej,” pomyselne mávol rukou 37-ročný Brit.

Taký Daniel Ricciardo poznamenal, že rozhodnutie FIA mu nerobí žiadne problémy, len ho trochu prekvapilo. Vraj ani netušil, že existuje certifikovaná spodná bielizeň z ohňovzdorného materiálu. V skutočnosti taká naozaj je, o čom by vedeli hovoriť piloti Formuly E Lucas di Grassi, Jean-Éric Vergne a André Lotterer, ktorým boli uložené pokuty za nosenie necertifikovaného oblečenia.

“Ak mi niekto prikáže nejazdiť s prsteňom, tak s ním nebudem jazdiť,” vysvetľuje Daniel Ricciardo. “Netrápi ma to a nie som ani poverčivý. Nejaké náramky šťastia či podobné veci, to nie je pre mňa. Ak je teda zákaz nosenia pre moje dobro, tak som s ním v pohode.”

“Toto je však prvýkrát, čo som sa dopočul o ohňovzdornej spodnej bielizni. Samozrejme, nosíme spodky, ak ich tak chcete nazývať, ale v skutočnosti nemáme bielizeň, ktorá by bola ohňovzdorná. To ma trochu prekvapilo, nikdy som o nej nepočul. Ak nám to však pomôže byť v niektorých situáciách vo väčšom bezpečí, tak do nich zainvestujem, hoci si nemyslím, že ich vyrábajú. Minimálne nie tí, od ktorých odoberáme naše pretekové kombinézy, asi si ich budeme musieť dať vyrobiť na zákazku a samozrejme na mieru!” zasmial sa.

Fernando Alonso doplnil, že jeho táto téma nevyrušila. “Mňa takéto veci veľmi nezaujímajú. Myslím si, že by sme mali byť v pár veciach flexibilnejší, no asi je to súčasťou šou.”

Počas piatkových tréningov sa v komentátorskej kabíne Sky Sports objavil minuloročný víťaz šampionátu F2 Oscar Piastri, ktorý o čosi bližšie popísal, čo sa dialo na jazdeckom brífingu. Vraj sa na ňom skutočne rozoberala táto pálčivá téma.

“Rozoberalo sa to, v skutočnosti sa o nej rozpútala dosť dlhá debata. Myslím, že niekoľko ľudí bude musieť upraviť svoje protokoly ohľadom spodnej bielizne,” prezradil Piastri, ktorý vniesol viac svetla do toho, v čom by mohol byť problém. “Myslím si, že tu ide o to, že jazdci nosia neohňovzdornú spodnú bielizeň pod ohňovzdornými spodkami. To je trochu sporná otázka, pretože ak nemáte vlastnú spodnú bielizeň, tak ste v podstate naostro.”

“Musím povedať, že to bola celkom veselá debata, ktorá bola postavená na dôležitej otázke bezpečnosti. Toto je však prvý raz, čo sa o nej diskutovalo na stretnutí jazdcov. Pár ľudí malo obavy z rôznych dôvodov, ktoré by sme nemali spomínať v televízii, no boli to zaujímavé argumenty, ktoré obyčajne nikto nespomína,” doplnil.