logo F1online.sk

Hamilton podporil protestujúcich: Potrebujeme viac ľudí ako oni

Protestujúci na okruhu v Silverstone
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2022

Možno ste sa aj vy chytali za hlavy pri pohľade na skupinku protestujúcich, ktorá usúdila, že najlepšie poukážu na aktuálne problémy v súvislosti so životným prostredím tým, že vtrhnú na trať a posadajú si na ňu. Medzi pilotmi F1 však našli aj podporovateľov, zastal sa ich dokonca aj sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton.

Ktovie, ako by celý incident dopadol, keby v prvej zákrute nedošlo k obrovskej nehode, ktorá vyvolala červené vlajky. Vďaka nim piloti už len veľmi pomaly prechádzali cez siedmu zákrutu, kde sa na trať vybralo niekoľko ekoaktivistov.

Ich prítomnosť na trati hlásili vo vysielačke Charles Leclerc a následne aj Valtteri Bottas. “Bolo to naozaj zvláštne, ešte nikdy som nevidel ľudí, že by stáli takmer na trati,” čudoval sa nad kombináciou odvahy a bláznovstva Bottas. “Bolo to dosť nebezpečné. Keby tam niekto stratil kontrolu nad autom a na výjazde z tej zákruty boli ľudia… Som rád, že sa to nestalo.”

Nakoniec sa aktivisti “tešili” len z pomerne slabej publicity, keďže všetky zraky sa upriamili na nehodu v prvej zákrute, stav Alexa Albona a vyslobodzovanie Kuan-jü Čoua. A vďakabohu za to, prípadná nehoda by mohla mať katastrofálne následky.

I napriek tomu sa ľudia protestujúci proti ťažbe ropy dočkali podpory. “Nevedel som, o čom má byť ten protest, len teraz som to zistil,” uviedol Lewis Hamilton na tlačovej konferencii. “Som veľmi rád, že ľudia bojujú za našu planétu, potrebujeme viac ľudí ako oni.”

Na rovnakú otázku mal odpovedať aj Sergio Pérez. “Mám podobný názor ako Lewis. Len teraz som sa o tom dozvedel a Formula 1 určite musí robiť viac, zlepšovať sa a ísť týmto smerom. Je skvelé vidieť, že ľudia bojujú za to, čomu veria, ale je fajn, ak nevystavujú svoje životy a životy iných riziku. Ale áno, som si istý, že F1 toho vie spraviť viac. Musíme na to spoločne tlačiť, aby sme boli príkladom.”

Carlos Sainz prezradil, že spočiatku si myslel, že červenú vlajku spôsobila práve skupinka protestujúcich ľudí. Po štarte veľkej ceny ich totiž zbadal motať sa v blízkosti trate, už za bariérami. “Myslel som si, že kvôli nim vyvesili červenú vlajku, pretože keď som vychádzal z piatej zákruty, zbadal som troch ľudí, ako bežia smerom ku mne.”

Španiel napokon uviedol, že síce chápe, o čo skupinke išlo, no zdôraznil, že pretekárska trať, kde monoposty dosahujú rýchlosť cez 300 km/h, rozhodne nie je vhodným miestom na prezentovanie svojich názorov.

“Myslím si, že ľudia majú dosť príležitostí prejaviť svoj názor a protestovať, kde len chcú, pretože to je ich právo. Neverím však, že vybehnúť na trať Formuly 1 je najlepší spôsob, ako to spraviť, a ohroziť tým seba a ďalších pilotov,” pokrútil hlavou Sainz. “Takže áno, podporujem tú vec, Formula 1 už teraz odvádza skvelú prácu a v roku 2030 bude uhlíkovo neutrálna. V tejto oblasti ideme naplno, tlačíme na F1 a na FIA, aby sme hľadali nové spôsoby, ako to dosiahnuť.”

“No vyskočiť na trať F1 nepovažujem za správnu formu protestu. Treba byť o čosi opatrnejší, lebo tu by vás mohlo zabiť, mohli by ste spôsobiť nehodu,” doplnil.