logo F1online.sk

Alonso čakal, že aj Leclerc dostane penalizáciu

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2022

Fernando Alonso v nedeľu získal desať bodov za piate miesto, no to sa mu málilo. Po pretekoch očakával, že ho komisári posunú ešte o jednu pozíciu vyššie. Mali totiž potrestať Charlesa Leclerca, ktorý vraj porušil rovnaké pravidlo ako Alonso v Kanade.

Alpine mal do záverečnej časti pretekov vstúpiť zo šiesteho miesta, no McLaren mu venoval piate miesto Landa Norrisa, keď domáceho pretekára povolal do boxov príliš neskoro. Vo zvyšku pretekov ešte španielsky matador poškuľoval po vylepšení si pozície, no napokon sa musel uspokojiť s tým, že trojsúboj medzi Charlesom Leclercom, Lewisom Hamiltonom a Sergiom Pérezom mohol sledovať z najlepšieho miesta na celom svete; priamo spoza nich.

A počas toho si vraj všimol niečo nekalé. Keďže z Charlesa Leclerca na tvrdých gumách sa stal ľahký cieľ, musel sa brániť naozaj s vypätím všetkých síl. To však znamenalo, že podľa Alonsa na rovinke viackrát zmenil smer, za čo on dostal v Kanade päťsekundový trest. Keby sme k Leclercovmu času pripočítali päť sekúnd, okrem Fernanda Alonsa by si o jednu priečku polepšil ešte aj Lando Norris.

“Ja si myslím, že budem mať štvrté miesto. Videl som totiž, že Leclerc na rovinke trikrát zmenil smer, keď sa bránil pred Lewisom Hamiltonom,” vyhlásil Fernando Alonso ešte predtým, ako riaditeľstvo pretekov zverejnilo finálnu verziu výsledkov. “Ja som to v Kanade spravil raz a v poslednom kole som dostal päťsekundový trest, takže si nemyslím, že by tri zmeny smeru boli povolené.”

Keď mu novinári následne prezradili, že komisári zaznamenali aj to, že Pérez v závere vyšiel až za bielu čiaru a aj on azda bude vyšetrovaný, zažiarili mu oči a rozosmial sa. “Paráda, tak možno z toho bude tretie miesto! Po pretekoch sa vždy objaví nejaká akcia! Ja dnes ku komisárom ísť nemusím, tak sa azda aspoň trochu zabavím spred kancelárie komisárov.”

Alonso si nakoniec bude musieť vystačiť s desiatimi bodmi, pretože komisári Leclercovo údajné mávanie vôbec neprešetrovali a aj v Pérezovom prípade uznali, že to nie je nutné. Na to, že vám k lepšiemu výsledku pomôžu komisári, sa skrátka nedá spoliehať.

“Na konci to bolo naozaj dobré. My sme tam len sedeli a videli sme celú tú akciu. Dúfal som, že sa niektoré dve autá dotknú a my sme skončíme na pódiu. Bojovali však tvrdo, no zároveň s rešpektom. Aj tak to bola zábava sa na nich pozerať,” skonštatoval Alonso.