logo F1online.sk

Alonso cítil, že mohol zopakovať husársky kúsok z Kanady

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2022

Fernando Alonso zažil po dvoch týždňoch malé déjà vu. Podmienky boli opäť trochu podobné kanadskej kvalifikácii a španielsky matador sa v Q3 nakrátko ocitol na čele. Svoj husársky kúsok však po dvoch týždňoch nezopakoval, hoci ako sám priznal, zuby si na to brúsil.

Alpine nemôže realisticky pomýšľať na umiestnenie v najlepšej štvorke a najlepšia šestka je skôr príležitostnou než pravidelnou záležitosťou. Siedme miesto v kvalifikácii v podaní dvojnásobného šampióna teda nie je niečím, nad čím treba trúchliť.

„Áno, cítil som, že na to mám a že to môžem opäť dokázať,“ povedal po kvalifikácii Alonso spomínajúc na Kanadu. „Zajazdil som niekoľko riskantných kôl, ale na konci sme sa spolu s tímom dopustili nedorozumenia. Nevedeli sme, koľko času nám ešte zostáva na posledný pokus. Cieľom som síce prešiel tri sekundy pred limitom, ale s celkom vybitou batériou, ktorú som použil v predchádzajúcom kole.“

„Dá sa teda povedať, že možno som síce začal svoje kolo ako posledný, ale v skutočnosti som bol prvý. Možno ma to stálo nejaké štvrté alebo piate miesto, ale pri pohľade na Lewisa alebo Georgea to nie je veľmi realistické. Takto sme sa umiestnili na pozícii, ktorá je nám o niečo vlastnejšia,“ priznal Alonso.

Alpine síce dokáže sem-tam vystrčiť rožky, ale monopost A522 vo všeobecnosti nemá tempo na to, aby vyzval vedúce trio. Aj preto bude omnoho realistickejšie sústrediť sa na ich práve prebiehajúci boj v strede poľa.

„Auto je dobré, ako na suchu, tak na vode, ale dobré v zmysle bojovať o siedme alebo ôsme miesto. Myslím, že štartujeme na pozícii, ktorá nám je vlastná. Uvidíme, či sa pred nami udeje niečo, z čoho by sme mohli ťažiť. Ak sa nič neudeje, tak to bude skôr o tom zaistiť si body a strážiť tých za nami,“ povedal Alonso.

Pre jeho tímového kolegu Estebana Ocona sa kvalifikácia skončila už v Q2 nelichotivým pätnástym miestom. Z vonkajšieho pohľadu sa zdalo, že je za to zodpovedné načasovanie, avšak podľa vyjadrenia francúzskeho pretekára sa na tom podieľali aj technické problémy.

„Bohužiaľ, mali sme problém s batériou, kvôli ktorému sme na rovinke strácali výkon a s ním aj dosť času. Samozrejme, nie je to ideálne, ale na tejto trati je možné všetko. Podmienky sa neustále menia a už aj v minulosti sme ukázali, že sa dokážeme vrátiť na bodované priečky. Vydáme zo seba to najlepšie, aby sme to v nedeľu zopakovali,“ povedal po kvalifikácii Estebn Ocon.