logo F1online.sk

Tretí Norris sa nenecháva uniesť, očakáva mokrú kvalifikáciu

Lando Norris
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 7. 2022

McLaren v piatok príjemne prekvapil. Lando Norris v druhom tréningu obsadil tretie miesto, Daniel Ricciardo odjazdil deviaty najrýchlejší čas. Pred kvalifikáciou očakávajú v britskej stajni dážď.

Lando Norris po kanadskom utrpení zažil oveľa lepší vstup do domácej veľkej ceny. V druhom tréningu sa umiestnil na pomyselnom pódiu so stratou 0,176 sekundy na najrýchlejšieho Carlosa Sainza.

Podľa simulácií na oficiálnom webe F1 by mohol byť McLaren v kvalifikačnom tempe štvrtý najrýchlejší, čo by po posledných víkendoch predstavovalo dobrý progres. Stále to bol však len piatok.

„Nevieme, či je to preto, že sme naozaj takí dobrí, alebo sme na to len zatlačili viac než ostatní. Auto je však o niečo lepšie než sme očakávali a funguje solídne. Verím, že pred sobotou dokážeme ešte nájsť zlepšenie a pokračovať v rýchlosti z piatka,“ povedal Lando Norris.

McLareny v prvom tréningu takmer nejazdili. Očakávajú totiž mokrú kvalifikáciu a šetrili pneumatiky. „Myslíme si, že pre sobotu existuje ešte väčšia šanca na dážď, resp. mokré podmienky. Neviem, či to bude také ako v piatok. Uvidíme, v daždi je to vždy nevyspytateľné. Milujem túto trať. Veci zatiaľ idú dobre a verím, že to tak bude bez ohľadu na to, či bude sucho alebo mokro,“ pokračoval domáci pilot.

Lando Norris sa nechcel nechať uniesť tretím miestom. Celkovo nebol po piatku úplne spokojný, aj vzhľadom na premenlivé podmienky či silný nárazový vietor. Ak bude takto fúkať aj po zvyšok víkendu, bude to dobrý test, či je monopost MCL36 naozaj krokom dopredu z pohľadu konzistentnosti. V nedávnej minulosti boli McLareny mimoriadne citlivé na nárazový vietor.

„Je veľmi ťažké dostať sa do rytmu a udržať sa v ňom. Auto v každom kole robí v dôsledku prudkých poryvov vetra niečo odlišné. Pre všetkých je to však rovnaké. Vo vysokých rýchlostiach a prudkom vetre sa však riadi naozaj ťažko, preto bol aj piatok náročný,“ uzavrel Lando Norris.

Daniel Ricciardo sa v druhom tréningu tiež dostal do TOP10, keď obsadil deviatu priečku. Austrálčan v piatok oslavoval svoje 33. narodeniny. „Bolo to okej. Na tvrdých pneumatikách to vyzeralo dobre, na mäkkej zmesi sa mi však už nepodarilo poskladať ideálne kolo. Myslím si, že aj vzhľadom na Landa sme na tom zatiaľ pomerne dobre. Stále je však skoro. Do soboty sa pokúsime optimalizovať naše autá a verím, že si v užijeme nejakú zábavu,“ skonštatoval Daniel Ricciardo.