logo F1online.sk

Alonsovi by dážď neprekážal: Som dosť optimisticky naladený

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2022

Prvý tréning mohli prakticky všetky tímy rovno odpísať. Pred zvyškom víkendu preto piloti nevedia, čo presne môžu čakať, a situáciu im môže ešte väčšmi skomplikovať počasie. Fernando Alonso sa však nebojí dažďa, ktorý by mohol zasiahnuť aj tretí tréning a kvalifikáciu. Dobre si totiž spomína na to, ako sa Alpinu darilo na vode v úvode sezóny.

Alpine sa zaradil medzi tímy, ktoré v Silverstone predstavili vylepšené komponenty. Stajňa z Francúzska nasadila novú podlahu, predné závesy s upraveným tvarom ramien ako aj nové kryty motora, ktoré sa veľmi podobajú na riešenie Red Bullu a majú zlepšiť prúdenie vzduchu na spodné zadné krídelko.

Čo sa Alpine v piatok stihol naučiť o týchto novinkách? “Ak mám byť úprimný, tak nie veľa,” povzdychol si Fernando Alonso, keď sa ho na piatok spýtali v mixzóne. “Boli by sme veľmi radi, keby sme na trati strávili viac času.”

“Prvý tréning bol pre všetkých tak trochu stratený, tak sme sa pokúsili koncentrovať na druhý. S novým balíkom však zakaždým objavíte pár vecí, ktoré by ste chceli napraviť a ďalej s nimi jazdiť, ale čas sa nám rýchlo míňal,” vysvetľoval mierne sklamanie španielsky pretekár, ktorý v druhom tréningu obsadil pekné šieste miesto. “Avšak, všetci majú rovnaké podmienky a my sme celkom spokojní s výkonom auta. Uvidíme v sobotu, čo by sme mohli získať.”

Predpoveď počasia avizuje prehánky a slabší dážď. Ak v treťom tréningu opäť zasiahne len polovicu okruhu ako v piatok, inžinieri zas raz budú mať hlavy v smútku. Fernando Alonso to však tak tragicky nevidí.

“Momentálne to vyzerá tak, že v treťom tréningu by malo byť nanič počasie. Ak bude také, tento víkend bude výzva, ale pre všetkých rovnaká. My sme v piatok nazbierali potrebné údaje a ak bude sobota mokrá, v treťom tréningu azda odjazdíme pár stintov, aby sme sa pripravili na kvalifikáciu, ktorá by taktiež mohla byť na vode. V Imole a v Kanade sme mali mokré kvalifikácie a obsadili sme druhé a piate miesto, takže vyzerá to tak, že sme v pohode. Do zvyšku víkendu vstupujem dosť optimisticky naladený,” pousmial sa Alonso.