logo F1online.sk

Horner priznal, že Michael Masi urobil pri reštarte v Abú Zabí chybu

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

Veľká cena Abú Zabí 2021 sa zapíše do dejín motoristického športu veľkými písmenami, a to ako svojim priebehom, tak výsledkom. Kontroverzné rozhodovanie vtedajšieho riaditeľa pretekov Michaela Masiho bolo neskôr po skončení vyšetrovania FIA označené ako chybné, avšak výsledok už zmeniť nemohlo. Dokonca aj šéf Red Bullu Christian Horner teraz priznal, že Austrálčan neurobil pri záverečnom reštarte pretekov všetko správne.

Vyšetrovacia správa Medzinárodnej automobilovej federácie uvádza, že Masi nesplnil v záverečných kolách hneď dve požiadavky kladené športovými pravidlami. Po prvé, povolal safety car do boxov bez toho, aby absolvoval dodatočné kolo tak, ako sa to v predpisoch vyžaduje. Po druhé, nepovolil všetkým o kolo pomalším monopostom vrátiť sa do kola lídra pretekov.

Následná búrka nevôle viedla až k odvolaniu Masiho a zmenám v štruktúre riaditeľstva pretekov.

Horner dlho tvrdil, že kritika riaditeľa pretekov poslúžila táboru jeho súpera ako „dymová clona“. Dokonca prehlásil, že „Mercedes vedie koordinovanú kampaň s cieľom zdiskreditovať úspech Red Bullu“. Vyše šesť mesiacov po udalostiach zo záveru minulej sezóny však aj on priznal, že Masi sa chyby dopustil.

„Urobil jednu chybu v tom, že nedovolil všetkým o kolo pomalším jazdcom vrátiť sa do kola lídra,“ povedal Horner v rozhovore pre Cambridge Union. „Myslím, že tri autá zostali vzadu a nebolo im umožnené vrátiť sa. To bola jediná chyba, ktorej sa dopustil.“

O druhej požiadavke, ktorú kladú športové pravidlá a ktorú Masi nedodržal, teda povolať safety car späť až kolo po tom, čo pomalším umožní predbehnúť lídra, sa už Horner nezmienil.

„Mal som pocit, že následné verejné ukrižovanie jeho osoby bolo až príliš kruté. Čelil urážkam a trollovaniu na internete bez toho, aby sa mu dostalo akejkoľvek podpory zo strany Medzinárodnej automobilovej federácie,“ prehlásil Horner.

„V minulom roku tu bolo množstvo rozhodnutí, o ktorých sme mali pocit, že boli proti nám, napríklad žlté vlajky v kvalifikácii v Katare alebo incident s Lewisom v Silverstone. Bolo mi ho však ľúto. Malo sa mu dostať väčšej podpory, pretože bol v neuveriteľne náročnej pozícii,“ dodal Horner.

Ten si dokonca myslí, že keby to dopadlo opačne, také šialenstvo by sa okolo toho neroztočilo. „Myslím, že ak by to neprešlo celým tým odvolacím procesom a nevznikol celý ten následný hluk, tak by to bol oveľa menší problém, keby to dopadlo opačne. Niekedy sa sám seba pýtam, ako by to celé bolo prezentované, keby to v poslednom kole vyhral Lewis Hamilton? Bol by skôr hrdinom ako zloduchom?“ pýta sa šéf Red Bullu.

Súvisiace články