logo F1online.sk

Nelson Piquet rasisticky napadol Lewisa Hamiltona, vyvolal reakciu Formuly 1

Lewis Hamilton
© Finn Pommeroy/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2022

Vo svete Formuly 1 sa rozpútala nová kontroverzia. Na svetlo sveta prenikol rozhovor s trojnásobným majstrom sveta Nelsonom Piquetom ešte z novembra 2021, kde brazílsky šampión nazval pilota Mercedesu slovíčkom „neguinho“, čo sa dá do slovenčiny preložiť ako „malý ne*er“, hoci sa v portugalčine využíva aj v širšom kontexte. Z nejakého dôvodu sa to na verejnosť nedostalo v čase vzniku rozhovoru, ale až teraz.

Piquet patrí k radu kritikov sedemnásobného majstra sveta a v niekoľkých rozhovoroch otvorene hovoril o tom, že si omnoho viac cení Maxa Verstappena, ktorý v súčasnosti chodí s jeho dcérou Kelly.

Z Brazílie teraz presiakli na verejnosť časti jeho rozhovoru pochádzajúce ešte z novembra 2021, teda z obdobia, kedy jeho potenciálny zať tvrdo bojoval s Hamiltonom o titul majstra sveta. O slovníku šampióna z rokov 1981, 1983 a 1987 už píšu aj najväčšie brazílske médiá vrátane CNN, O Globo, Yahoo and Folha de Sao Paulo. Pôvodne poskytol Piquet tento rozhovor pre brazílsky informačný portál Motorsport Talk.

Jeho výrok mal podľa brazílskych zdrojov znieť nejako takto: „Ten malý ne*er to tam poslal a nedovolil druhému jazdcovi prejsť cez zákrutu. Dve autá by sa tam nevošli. Bolo to špinavé,“ povedal Piquet, ktorý hovoril o incidente medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom z Veľkej ceny Veľkej Británie.

Výrok začal na verejnosť presakovať v pondelok a vyvolal veľkú búrku. V utorok reagovali vo vlastnom stanovisku aj Formula 1 a tím Mercedes.

„Diskriminačný alebo rasistický slovník je v akejkoľvek forme neakceptovateľný a v spoločnosti nemá žiadne miesto. Lewis je fantastickým vyslancom nášho športu a zaslúži si úctu. Jeho neúnavné úsilie o zlepšenie diverzity a inklúzie je pre mnohých ponaučením a F1 sa k tomu aj zaväzuje,“ uviedlo vo svojom stanovisku FOM.

Pridal sa aj Lewisov tím Mercedes. „Dôrazne odsudzujeme akékoľvek použitie rasistického alebo diskriminačného slovníka. Lewis stojí na čele boja nášho športu proti rasizmu a je skutočným zástancom rozmanitosti na trati i mimo nej.“

„Zdieľame spoločnú víziu rozmanitého a inkluzívneho sveta motoristického športu a tento incident len podčiarkuje zásadný význam pre pokračovanie nášho úsilia za lepšiu budúcnosť,“ dodal Mercedes.

Aktualizované 14:30: Lewis Hamilton reagoval prostredníctvom sociálnych sietí na udalosti z posledných hodín: „Je to viac než len jazyk. Toto archaické mentálne nastavenie sa musí zmeniť a nemá v našom športe miesto. Takéto postoje ma sprevádzajú a útočia na mňa po celý môj život. Mali sme dosť času sa z toho poučiť, teraz je čas konať.“

Súvisiace články