logo F1online.sk

Toto „de Niro“ Wolff? Šéf Mercedesu sa vraj pred Netflixom predvádza

Toto Wolff a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2022

Mení sa nám Formula 1 na reality šou? Alebo hádam sa vydala po stopách UFC, kde nejeden bojovník v snahe predať sa či znervózniť súpera robí divadlo? Jedno je zrejmé, do tohto športu prenikli v ostatných rokoch divadelné prvky či dokonca „trash talk“ tak známy z mnohých ďalších športov. Renomovaný žurnalista Adam Cooper, ktorý sa od roku 1994 zúčastnil na každej veľkej cene, porozprával o svojom zážitku na Veľkej cene Kanady.

V Montreale sa stretlo niekoľko nesmierne zaujímavých okolností. Po Baku lietali pred novinármi slová o poškodení zdravia pilotov v dôsledku poskakovania. FIA zareagovala technickou direktívou, ktorá bola zrejme ušitá horúcou ihlou a pomyselnú „korunu“ nasadilo situácii dodatočné rozhodnutie povoliť ďalšie kotviace lanko podlahy.

Do beztak vybičovanej atmosféry vtrhli kamery Netflixu, ktoré však nepôsobili ako dôvod nasadiť „poker face“, práve naopak, priliali olej do ohňa.

V sobotu ráno sa všetci šéfovia tímov zišli na tradičné „ránko pri kávičke“ u Stefana Domenicaliho. Možnosť zúčastniť sa pekného zvyku, kde môžu tímy a FOM prebrať „každodenné problémy“ za jedným stolom, dostal aj Netflix, ktorý v Kanade natáčal materiály na ďalšiu sériu Drive to Survive a podľa očitých svedkov dostali americkí producenti tento víkend do rúk dobrý „matroš“.

„Šéfovia tímov mieria do hospitality na jeden z tradičných ‚rán pri kávičke‘ so Stefanom Domenicalim. Tentokrát bolo stretnutie filmované Netflixom, takže sa môže stať, že jeho súčasťou budú nevydarené herecké výkony,“ ironicky poznamenal na Twitteri reportér Adam Cooper.

„Jeden zo šéfov tímov mi povedal, že vďaka Netflixu chceli byť niektorí z jeho kolegov ‚ďalším Robertom de Nirom.‘“

„Čoraz viac sa hovorí o nahnevanej výmene názorov medzi Totom Wolffom a Mattiom Binottom v súvislosti s novou technickou direktívou. Zapojil sa aj Christian Horner… toto všetko sa udialo pred kamerami Netflixu,“ dodal Cooper.

Ešte pár mesiacov a všetkým týmto nešikovným hercom budú v novej sérii Drive to Survive vystavené aj naše sietnice a mozgy, ktoré ďalšiu sériu americkej „dokumentárnej série“ odsledujú možno s ešte väčším odporom než tú predošlú. V každom prípade, všetko nasvedčuje tomu, že udalosti v Montreale boli zbytočne vybičované, ba dokonca hrané.

Káru vpred poháňal práve šéf Mercedesu, ktorý sa mal ako prvý ujať slova aj na inkriminovanom stretnutí so Stefanom Domenicalim, ktoré možno bolo skôr stretnutím s Netflixom než so šéfom F1. Náladu z tohto stretnutia si zrejme preniesol aj na tlačovku šéfov tímov, kde naďalej chrlil oheň a síru.

Svojich kolegov šéfov tímov obvinil z laxnosti a podľa jeho slov inštruujú jazdcov, ako majú o poskakovaní hovoriť médiám. Nakoniec ich označil za „úbohých“ a „falošných“.

Bolo to vôbec nevyhnutné? Veď Lewis Hamilton po nedeľných pretekoch, po ktorých smeroval na pódium, vyskočil z auta ako v roku 2007, keď tu oslavoval svoj prvý triumf. Rozdával úsmevy, fanúšikom i tímu ďakoval za skvelú prácu a dodal tradičné „nikdy sa nevzdávame“. Čo na tom, že ani nie o 48 hodín skôr označil svoj monopost W13 za „najhorší, aký na tejto trati riadil“.

Prisadil si aj Christian Horner, ktorého rétorika v Kanade bola podobne nelogická a od svojho kolegu z Mercedesu skutočne ďaleko neuteká. Napriek tomu, že technickú direktívu o poskakovaní označil ako „zmenu pravidiel uprostred sezóny“, tak dodatočné navýšenie rozpočtového stropu je vraj „jednoznačnou force majeure“. Horner potom neodolal pokušeniu ohodnotiť počínanie svojho soka.

„Ferrari prezentovalo svoj názor na technickú direktívu a Toto vedie kampaň za zmenu pravidiel. To je trochu ironické, pretože jeho autá vyzerali dosť rýchle a bez výrazného poskakovania,“ povedal po nedeľných pretekoch Christian Horner, pričom naznačil, čoho budeme svedkami v novej sérii od Netflixu.

„Myslím si, že tento výsledok mu jasne ukázal, že je to možno len jeho problém a nie problém všetkých,“ dodal.

Na otázku, či to Wolff len hral pred kamerami Netflixu, Horner povedal: „Myslím, že sa na tom stretnutí odohrali nejaké divadelné prvky, takže sa možno len s prichádzajúcim Lewisovým filmom dostáva do role,“ prehlásil.

Čo na to viac povedať? Každý fanúšik Formuly 1 asi dokáže z tohto všetkého rozlúštiť, že v tomto športe ide každému takmer výhradne len o vlastné dobro, vlastné peniaze a vlastné výsledky. Všetko ostatné je až na druhom mieste.

Súvisiace články