logo F1online.sk

Latifimu nefungovali pneumatiky: Otestoval som azda každú výbehovú zónu

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2022

Nicholasovi Latifimu sa v sobotu podarilo poraziť len Júkiho Cunodu, ktorý z garáže vyliezol skôr propagačne s cieľom splniť si pravidlo o 107-percentnom čase. Domáci pretekár tak opäť neoslnil, no vysvetlil, že za všetko môže nedostatok gripu na gumách do dažďa.

Do druhej časti kvalifikácie sa napokon prebojoval len jeden pilot Williamsu. Alex Albon totiž v úvodnej osemnásťminútovke dokázal zajazdiť o 1,6 sekundy rýchlejšie kolo ako jeho tímový kolega, ktorého by podľa zákulisných rečí mal v budúcej sezóne nahradiť Oscar Piastri.

“Áno, mal som veľa problémov s brzdami a gripom na gumách do dažďa — na nich skrátka nikto nechce jazdiť —, vody bolo príliš veľa,” nechal sa počuť Nicholas Latifi. “Musíme pochopiť dôvod, ale v treťom tréningu som mal lepší pocit.”

“Celkovo som mal z auta biedny dojem, keď som na týchto gumách v zákrutách nemal priľnavosť, nuž a s naším balíkom nemám dôveru, že auto zastaví. Myslím, že som otestoval každú výbehovú zónu na trati,” utrúsil Kanaďan. “To vytvára viac problémov. Určite som sklamaný.”

Po výjazdoch mimo trať, prípadne až na trávnik pneumatiky začnú chladnúť a pilot opäť musí stráviť nejaký čas ich zohrievaním na optimálne teploty. Napokon to Latifi nestihol poskladať. “V mokrej kvalifikácii dúfate, že všetko trafíte správne, najmä s vaším balíkom, a zároveň veríte, že ostatní sa zmýlia. Naše auto je náročné na suchu a tiež na vode. Taká je realita.”

Alex Albon však ukázal, že sa z toho dalo vyťažiť oveľa viac, stačilo len postúpiť do druhej časti kvalifikácie. Keďže Charles Leclerc a Lando Norris nezajazdili žiadne merané kolo a Sergio Pérez havaroval, thajsko-britský jazdec poľahky získal dvanáste miesto na štarte.

“Dnes malo naše auto celkom dobrú rýchlosť, bola to naša najlepšia kvalifikácia v roku,” potešil sa Alex Albon, ktorý v aktuálnej sezóne ešte neštartoval tak vysoko. Jeho maximom bolo štrnáste miesto v Bahrajne. “Trochu sme pozmenili náš prístup ku kvalifikácii, a vyplatilo sa to. S dneškom som spokojný, podľa mňa sme odviedli dobrú robotu.”

Nedeľa vyzerá sľubne. “Naša preteková rýchlosť je obyčajne lepšia než kvalifikačná, takže si myslím, že sme v celkom dobrej pozícii, aby sme v nedeľu podali dobrý výkon. Mojím cieľom sú, samozrejme, body. Teší ma, že sme blízko desiateho miesta, budem sa na to koncentrovať.”

Súvisiace články