logo F1online.sk

Nebolo to ideálne, no ani strašné, zhodnotil Norris piatok McLarenu

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 6. 2022

McLaren zažil jeden zo svojich tradičných piatkov na rozhraní TOP10. O niečo spokojnejší bol Daniel Ricciardo, ktorý sa od prvého kola cítil v monoposte dobre. Landa Norrisa v prvom tréningu zastavili technické problémy.

Norris preto odjazdil v FP1 len 17 kôl, v FP2 pridal ďalších 30 okruhov. V prvom tréningu zaznamenal dvanásty najrýchlejší čas, v druhom poskočil na ôsmu priečku.

„Náročný deň. Prevažujú pozitíva, pretože sme zvládli veľa z toho, čo sme chceli, no nie všetko. V prvom tréningu som stratil čas na trati, mali sme zopár problémov, ktoré sme vyriešili pred FP2. Nie je to ideálne, no ani strašné,“ povedal Lando Norris.

Britský pretekár prišiel v prvom tréningu o dlhé jazdy s väčším množstvom paliva, čiže o cenné dáta smerom k pretekom. „Kvôli stratenému času v niektorých veciach trochu zaostávam za ostatnými, zvlášť, čo sa týka dlhých jázd. Aj tak sme však urobili malé kroky dopredu. V aute sa cítim dobre, ale nie úplne tak, ako by som chcel pri hľadaní absolútneho limitu. Čaká nás nejaká práca, pred sebou máme zopár rýchlejších áut. Zostávam pozitívne naladený a verím, že sa do soboty ešte zlepšíme,“ doplnil mladý Brit.

Daniel Ricciardo sa vrátil na miesto, kde v roku 2014 dosiahol svoje prvé víťazstvo v F1. Piatok ešte o ničom nerozhoduje, no v jeho podaní priniesol ďalší náznak nádeje na zlepšenie po bodovom zápise z Baku. Odjazdil celkom 60 kôl, v FP1 obsadil desiate miesto a v FP2 deviate s minimálnou stratou na tímového kolegu.

„Je dobré byť späť na tejto trati, pre mňa jednej z najlepších v kalendári. Auto bolo od prvého kola dobre vyladené. Hneď sme na to mohli dupnúť a ísť aj cez obrubníky. Cítil som, že v druhom tréningu sme boli oproti ostatným konkurencieschopnejší. Niektoré kolá mi skomplikovala premávka, takže určite ešte máme niečo schované v talóne. Stále sú to však tréningy a neviete, čo robia ostatní,“ skonštatoval Daniel Ricciardo.

Podľa analýz na oficiálnom webe F1 je McLaren na základe piatkových dát v kvalifikačnom tempe štvrtý najrýchlejší, v pretekovom tempe je piaty. Veci sa však ešte môžu do zvyšku víkendu zmeniť a svoju rolu môže najmä v kvalifikácii zohrať počasie.

„V druhom tréningu sme vyzerali trochu lepšie a aj pri dlhších jazdách, no ťažko sa to porovnáva oproti ostatným. Máme jasný smer, ako z auta vyťažiť ešte viac. Zatiaľ môžeme byť vcelku spokojní,“ doplnil austrálsky pilot.

Dnešnú kvalifikáciu by mohol ovplyvniť dážď, čo pre McLaren môže priniesť príležitosť. „Tréningy boli suché, čo je pre prípravu na preteky dobré. Naopak, v kvalifikácii by mohli byť podmienky premenlivé. Okrem malej poruchy na Landovom aute v závere FP1 sme nezaznamenali žiadne ďalšie problémy a nazbierali sme množstvo informácií v súvislosti s nastavením monopostu. Aj v Kanade vyzerá stred poľa veľmi tesne. Urobíme všetko pre to, aby sme sa dostali do Q3,“ zhodnotil pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.