logo F1online.sk

Stane sa Piastri novou posilou Williamsu? Definitíva padne možno už v Silverstone

Oscar Piastri
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2022

Špekulácie okolo austrálskeho mladíka Oscara Piastriho naberajú na obrátkach. Nie je to po prvýkrát, čo sa v tomto roku objavili správy, že by mohol v tíme Williams nahradiť Nicholasa Latifiho. Keďže jeho materský Alpine sa nechce vzdať tandemu Alonso – Ocon, musí nájsť svojmu jazdeckému klenotu miesto inde. Podľa medializovaných informácií získa Piastri sedačku v tíme Williams.

O Austrálčanovom spojení s Williamsom sa v tomto roku nehovorí po prvýkrát. Objavili sa dokonca aj hlasy, že by mohol Latifiho nahradiť už v samotnom priebehu tejto sezóny. To sa však javí ako dosť nepravdepodobné, keďže zmluvné podmienky by niečo také umožnili len s veľkými komplikáciami.

„Oscar Piastri sa blíži k dohode s Williamsom. Jeho debut by mohol byť potvrdený do konca mesiaca,“ uvádza renomovaný portál The Race a jeho reportér Scott Mitchell.

Piastri vybojoval medzi rokmi 2019 a 2021 tri juniorské tituly a je považovaný za jedného z najtalentovanejších pretekárov súčasnosti. Patrí do kádra Alpinu, ktorý preňho nemal v roku 2022 miesto a tiež mu nezaistil sedačku v inom tíme. Oscar tak pracuje ako rezervný pilot francúzskej stajne a číha na svoju príležitosť. Talent a schopnosti na Formulu 1 rozhodne má.

„Piastri bol ochotný prijať rolu rezervného jazdca na jednu sezónu s tým, že Alpine mu nájde pretekárske miesto na rok 2023,“ píše The Race.

„Má kontrakt s tímom Alpine pre budúcu sezónu, avšak predpokladá sa, že jeho súčasťou je aj klauzula o uvoľnení spod zmluvy v prípade, že do konca júna nedôjde k dohode, ktorá by ho posunula do pretekárskej sedačky,“ dodáva portál.

A keďže Esteban Ocon má zmluvu do konca sezóny 2024 a zotrvanie Fernanda Alonsa v Enstone sa považuje len za „formalitu“, bude potrebné nájsť Piastrimu uplatnenie niekde inde. S jeho menom je dlhodobo spájaný Williams, kde vraj majú financovanie zabezpečené a peniaze otca Nicholasa Latifiho už potrebovať nebudú.

Alpine je otvorený poskytnúť Piastriho služby konkurencii, avšak trvá na tom, že si naňho ponechá opciu. Je asi pochopiteľné, že francúzsky celok nechce úplne stratiť takto vysoko hodnoteného pretekára.

„Viaceré zdroje naznačujú, že čoraz pravdepodobnejším riešením sa javí zapožičanie Piastriho do Williamsu,“ uvádza The Race, pričom oznámenie sa očakáva na Veľkej cene Veľkej Británie, na ktorej by Alpine chcel potvrdiť svoju jazdeckú dvojicu pre rok 2023.

Stajňa z Grove by takejto dohode mala byť naklonená. Talentom ako je Piastri by bol hriech pohrdnúť a koniec koncov, podobnú dohodu uzavrel Jost Capito už vlani s Red Bullom, vďaka čomu získal do svojich služieb Alexa Albona.

A čo bude s Latifim? Nuž, jeho výkony nie sú na začiatku sezóny 2022 nijak uspokojivé. Kanaďan bojuje s novým monopostom, ktorý mu očividne nesedí. Beztak ho do sedačky dostali a aj ho v nej držali financie, ktoré do Williamsu priniesol jeho otec. Tie tímu pomohli udržať sa nad vodou v zložitých „COVID-ových“ časoch, no dnes už má tím nových majiteľov, spoľahlivých partnerov a nebojuje o vlastné prežitie. Je teda pripravený vymeniť finančné zdroje za jazdeckú kvalitu.

„Rozhodne cítim tlak, čo platí rovnako pre každého jazdca, ktorý nemá kontrakt na nasledujúcu sezónu,“ povedal počas víkendu v Baku Nicholas Latifi. „Myslím, že tlak je zakaždým prítomný bez ohľadu na výkony, ktoré navyše z mojej strany neboli také, aké by som chcel.“

„Viem, že sa potrebujem zlepšiť a aj sa chcem zlepšiť. Nie som spokojný s tým, ako to aktuálne je, takže sa snažím podnikať postupné kroky,“ dodal.

Objavili sa pritom aj hlasy, že Piastri by mohol Latifiho nahradiť už uprostred tejto sezóny. To je však veľmi málo pravdepodobné. „Dobre informovaný zdroj pre The Race uviedol, že výmena uprostred sezóny nebola v čase Veľkej ceny Azerbajdžanu diskutovaná ani navrhnutá.“

To potvrdzujú aj vyjadrenia samotného Nicholasa, ktorý má zmluvu platnú do konca sezóny a o týchto špekuláciách sa sám dopočul. „Viem, že budem jazdiť do konca roka. Neviem k tomu teda poskytnúť ďalší komentár,“ povedal Latifi.