logo F1online.sk

Albonovi sa Alonsove triky nepozdávali, Hill ich ocenil

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2022

Počínanie Fernanda Alonsa v priebehu kvalifikácie v Baku sa nestretlo s pochopením mnohých. Španielsky matador najprv v prípravnom kole zdržiaval jazdcov za sebou, aby potom v tom rýchlom využil únikovú zónu v pätnástej zákrute a spôsobil tým žlté vlajky. Pilot Williamsu Alex Albon hneď naštvane hlásil, že Fernando toto všetko urobil schválne. Majster sveta z roku 1996 Damon Hill však s niečím podobným problém nemá, práve naopak, ocenil „prefíkanosť“ pilota Alpinu.

Samozrejme, starý mazák Fernando poprel akýkoľvek úmysel a nič vraj neurobil schválne. Na druhej strane, sám je známy tým, že podobné „triky“ v kariére využíva. Zrejme aj preto, že niečo také sa dokazuje len dosť ťažko, nebol pilot Alpinu za svoje počínanie potrestaný.

„Páči sa mi. Je to prefíkaný a šikovný chlapík,“ povedal Hill v podcaste F1 Nation.

Bývalý pilot Brabhamu, Williamsu, Arrowsu a Jordanu hovorí, že mu Fernandove „triky“ neprekážajú, pokiaľ sú vyvážené kvalitnými výkonmi na trati. To sa Alonsovi aj darí a pekné siedme miesto z Baku je toho dôkazom.

 „Alex Albon ho nazval neuveriteľne chytrým, keďže v kvalifikácii bol ochotný hrať hry. Rozhodne sa držal svojich starých a prefíkaných trikov a ticho obdivujeme, ako dokáže čokoľvek pretaviť vo svoju vlastnú výhodu s potmehúdskym úsmevom na tvári,“ hovorí majster sveta z roku 1996.

„Okrem toho všetkého však podáva adekvátne výkony. Nie je to tak, že by bol na ťarchu celej Formule 1 a nemal výsledky. Práve naopak, v Alpine podáva skvelé výkony. Je lepšie, keď ho máte v tíme vy, než keby jazdil pre konkurenciu a robil takéto veci vám,“ dodal Hill.

Fernando bude mať v júli 41 rokov, no zatiaľ to nevyzerá, že by ho vek nejako limitoval. Stále má vo svojej kariére veľké plány a pár rôčkov by chcel zotrvať aj v F1. V posledných týždňoch sa mu podarilo prelomiť smolu z posledného obdobia a trochu sa bodovo dotiahnuť na tímového kolegu Estebana Ocona.

„Nezdá sa, že by bol vyčerpaný alebo trpel nedostatkom entuziazmu,“ hovorí Hill. „Keby ste mu povedali, že by sa mohol ešte raz vrátiť do boja na čele, skočil by do toho a pravdepodobne by aj vyhrával.“

Súvisiace články