logo F1online.sk

Horner: Pokyn Pérezovi nebola tímová réžia

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 6. 2022

Divákom pred televíznymi obrazovkami sa vždy len ťažko sleduje, keď sa tím bojujúci o víťazstvo rozhodne siahnuť po tímovej réžii. Niekedy je však nevyhnutná pre dobro stajne. Do takejto situácie sa dostal Red Bull počas nedeľnej veľkej ceny, hoci Christian Horner odmieta označiť príkaz Pérezovi za tímovú réžiu.

Boxový múrik Red Bullu mal ešte v živej pamäti edíciu 2018 azerbajdžanských pretekov, keď kolidovali Max Verstappen s Danielom Ricciardom. Teraz majú červení býci opäť vyrovnanú jazdeckú dvojicu, a tak niekedy radšej preventívne schladia horúce hlavy v kokpitoch.

Sergio Pérez v nedeľu dostal príkaz “nebojovať” s Maxom Verstappenom, keď sa k nemu blížil a chystal sa na útok. Napokon k spokojnosti Christiana Hornera všetko prebehlo veľmi koordinovane. “Medzi jazdcami bol výrazný rýchlostný rozdiel. Ráno sme o tom diskutovali — ak budete bojovať proti sebe, necháte si miesto. A presne to aj spravili.”

“Rok 2018 nie je v našej pamäti až taký vzdialený. Veľmi dôležité bolo, aby naši piloti v tejto fáze šampionátu boli voči sebe féroví. Prioritu má maximalizovanie našich bodov oproti Ferrari. Vieme, že momentálne majú veľmi rýchle auto a videli sme, ako rýchlo sa veci môžu otočiť. Ako tím si musíme určiť priority,” znie z tábora červených býkov.

Toto bol už druhý príkaz Sergiovi Pérezovi v priebehu troch veľkých cien. A to sa Jos Verstappen po pretekoch v Monaku zavzdušňoval, že Red Bull neuprednostnil jeho syna a nesiahol po tímovej réžii aj v uličkách kniežatstva.

“Nemyslím si, že by toto bola zrovna tímová réžia,” ohradil sa pred týmto pomenovaním Christian Horner. “Išlo tu len o to, že jeden mal jasne rýchlejšie auto, ten druhý pomalšie. Max mal výraznú rýchlostnú výhodu. Checovi sa v tej fáze drobila zadná pneumatika.”

“Chceli sme im teda povedať, aby sa nevytláčali k bariére. Ak bude jedno auto rýchlejšie, treba to vzdať a koncentrovať sa na to, aby získali čo najlepší výsledok pre tím,” vysvetľuje 48-ročný Brit.

Sergio Pérez si vyslúžil pochvalu za túto tímovú hru. “Checo je už vyzretý chlapík. Vidí aj širšie súvislosti a chápe, že toto je veľmi dlhý šampionát. Po Monaku a jeho sobotňajšom kvalifikačnom výkone je v životnej forme.”

“Keď to hodnotíme s odstupom času, možnože sme pred týmto víkendom kládli príliš veľký dôraz na jeho kvalifikačné nastavenie, na čo doplatil opotrebovaním pneumatík. Na toto sa budeme musieť pozrieť. Maxove pneumatiky boli rozhodne v lepšom stave ako Checove, najmä na konci prvého stintu,” uzavrel Horner.

Súvisiace články