logo F1online.sk

Zažívame náročný víkend, znie z McLarenu

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 6. 2022

Fanúšikovia McLarenu si od roku 2019 akosi zvykli na pravidelnú účasť aspoň jedného zo svojich jazdcov v Q3. V prebiehajúcej sezóne však museli už po tretíkrát prehltnúť trpkú sobotňajšiu pilulku. Po Bahrajne a Saudskej Arábii sa McLareny ani v Azerbajdžane nedostali do Q3.

Landovi Norrisovi pritom chýbalo len 22 tisícin. Vo svojom kole v Q2 na čerstvých pneumatikách zrýchlil v prvom i druhom sektore, no masívne stratil v treťom, v ktorom je kľúčová maximálna rýchlosť. Práve na rovinkách „papájoví“ doslova trpia, čo priznal aj šéf tímu Andreas Seidl.  

„To kolo bolo vcelku dobré. Začínal som ho za Lewisom a veril som, že vďaka tomu získam na konci zákryt na rovinke. Lewis však zmenil svoj plán a vypustil svoje kolo, čiže som pred sebou zrazu nemal nikoho a stratil som tam hádam dve a pol desatiny sekundy. Práve to ma stálo postup do Q3,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý po hektickej kvalifikácii odštartuje jedenásty.  

Norris sa v Q1 pre chaotický záver triasol o postup, v Q2 zase v rozjazdovom kole natrafil na mimoriadne pomalého Lewisa Hamiltona, pre čo neskôr obaja navštívili komisárov. Lando v závere druhej časti volil stratégiu dvoch meraných pokusov, ten druhý však stihol prakticky zarovno so šachovnicovou vlajkou, pretože predtým vyšiel v pätnástej zákrute do výbehovej zóny.

„Mali sme smolu v súvislosti s pozíciou na trati. Také je Baku. Ak ste vzadu, doplatíte na žlté vlajky, ak vpredu, nemáte vzduchový vak. Chápem v tomto aj Lewisa, na takýchto tratiach vždy chcete zákryt. On chcel môj, ja jeho, a nakoniec som ho nemal ani ja. Aj ja som urobil zopár chýb. V závere sme nemali ani ideálnu stratégiu s pneumatikami,“ skonštatoval britský mladík, ktorý však našiel aj pozitíva.

„Odviedli sme dobrú prácu. Zažívame ťažký víkend, na trati s nízkym prítlakom je to pre nás náročné. Aj napriek tomu sme boli blízko ku Q3. Som sklamaný, tak ako vždy pri takomto výsledku, no reálne sme dnes nemohli očakávať nič oveľa lepšie. Nie sme ďaleko od bodov, takže sa v nedeľu pokúsime dostať dopredu,“ doplnil Norris.

Daniel Ricciardo stratil na tímového kolegu necelé dve desatiny a vyštartuje dvanásty. Po Monaku je aspoň bližšie k Norrisovi, no nemá prečo jasať. „Záleží, kde skončím zajtra, v roku 2017 som tu vyhral z desiatej priečky. Samozrejme, dvanáste miesto nepredstavuje žiaden dôvod na oslavu. Avšak počas víkendu sme ukázali progres. Prejavila sa aj práca z týždňa na simulátore. Celkovo lepšie chápeme, kde sme a čo potrebujeme, aby sme sa posunuli dopredu. Snažím sa pozerať na pozitíva,“ vyhlásil austrálsky pilot.

V treťom tréningu pritom McLareny obsadili nádejné piate a šieste miesto. Kvalifikácia však už bola o poznanie horšia. „Po treťom tréningu som v myšlienkach mieril určite vyššie. Trať sa pred kvalifikáciou ochladila a ostatní urobili väčší krok než my. Našou slabinou je tretí sektor. V Baku sa však môže stať všetko, preto bude dôležité zostať v bitke a byť tam až do konca,“ uzavrel.

Súvisiace články