logo F1online.sk

Ricciardo sa rozprával s Brownom o svojej budúcnosti: Som plne odhodlaný pokračovať

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 6. 2022

Aj pred víkendom v Baku je jednou z tém budúcnosť Daniela Ricciarda v McLarene. Austrálčan dnes opäť čelil otázkam, ktoré prichádzajú po kritických slovách v podaní jeho šéfa Zaka Browna.

Zak Brown v Monaku hovoril o určitých mechanizmoch, ktoré by mohli spôsobiť predčasné ukončenie pôsobenia Ricciarda v McLarene. Medzi touto dvojicou však po Monaku prebehla konverzácia, v ktorej si mali dotyční vyjasniť veci. Austrálsky pilot mal byť uistený, že pre rok 2023 neprichádza k zmene plánov, a jeho miesto v britskom tíme by nemalo byť ohrozené.

„Istota miesta vám dáva určitý komfort, ktorý však nesmie byť zamieňaný za uspokojenie. Chcem dosahovať lepšie výsledky. Viem, že môžu byť lepšie. Túžim po úspechu s týmto tímom. Odmietam ´sedieť´ na trinástom mieste. Odmietam akékoľvek uspokojenie,“ povedal Daniel Ricciardo.

O čom sa vlastne Brown s Ricciardom zhovárali? „Rozprávali sme sa. Myslím si, že nie je potrebné to bližšie rozoberať. Každý z nás, a v tomto som vinný aj ja, občas povie pred médiami niečo, čo presne nevystihuje danú vec. Pozeráme sa už len dopredu. Môj kontrakt s tímom je jasný do konca budúceho roka. Som plne odhodlaný a dal som to jasne najavo.“

Ťažko takto na diaľku povedať, kam Zak Brown svojimi vyjadreniami presne cielil. Niekomu niekedy paradoxne pomôžu takéto tvrdšie slová viac než neustále chválenie a hájenie toho, čo nebolo podľa predstáv.

„Verím v plnú podporu tímu a v to, že to môžeme spoločne dokázať. Voči médiám som sa stal trochu imúnny, keďže som v F1 už dlho. Občas sa vyťahujú veci mimo kontextu. Nebudem teraz do detailu všetko čítať a sledovať. Poznám fakty a to, aký mám vzťah s tímom,“ skonštatoval 32-ročný rodák z Perthu.

Piatkové tréningy celkovo nezastihli McLaren v najlepšej forme, keď strácal najmä v rýchlom treťom sektore. Daniel Ricciardo odjazdil 47 kôl, v FP1 bol osemnásty a v FP2 štrnásty. „Od siedmeho miesta ma delila pol sekunda, čo na takejto dlhej trati nie je nemožné stiahnuť. Myslím si, že Q3 je v sobotu v dosahu, no uvidíme, zatiaľ ťažko povedať. Problémy robí vietor. Chvíľami to vyzeralo, akoby sme ani nevedeli ísť rovno. Snáď sa to do soboty umúdri. Táto trať je sama osebe vyzývavá, nepotrebujeme k tomu ešte aj vietor.“

Dalo sa predpokladať, že „papájovým“ nebude Baku sedieť ako napríklad naposledy Monako. Maximálna rýchlosť je na rozdiel od predošlých rokov jednou zo slabín McLarenu. „V prvom tréningu sme skúsili niečo iné, no neboli sme s tým spokojní. Popoludní bolo auto oveľa lepšie. Je nám jasné, v čom sa potrebujeme pred sobotou zlepšiť,“ uzavrel.