logo F1online.sk

Vylepšený monopost Alpinu fungoval: V tejto pozícii sme však už boli, varuje Alonso

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 6. 2022

Do pozície čierneho koňa víkendu nám v piatok možno trochu nečakane poskočil francúzsky tím Alpine. Stajňa z Enstone zažíva sezónu hore-dole, silné víkendy striedajú slabé, no v Baku to zatiaľ vyzerá na veľmi dobré podujatie pre Fernanda Alonsa aj Estebana Ocona. Španielsky pretekár sa však snažil krotiť očakávania.

Alpine priviezol do Azerbajdžanu vylepšenia svojho balíka, ktoré sa týkali pozmenených otvorov bočníc a vylepšení ako predného, tak zadného krídla. V piatok to na trati v hlavnom meste Azerbajdžanu vyzeralo, že tieto vylepšenia fungujú. Fernando Alonso skončil v prvom voľnom tréningu piaty, v druhom dokonca štvrtý.

„Bolo to z našej strany dobré a máme za sebou dobrý deň,“ povedal po piatku Alonso. „Skúšali sme nové vylepšenia, ktoré sme sem do Baku priviezli a tiež zmeny nastavenia, ktoré naďalej analyzujeme. Niektoré z nich boli pozitívne, ďalšie už také dobré neboli. Veríme, že zajtra sa to ešte zlepší, ale vyzeráme byť rýchli, tak to poďme využiť.“

Dvojnásobný šampión bol v oboch tréningoch do jednej sekundy za najlepším, čo je skvelý výsledok, hoci sám „El Nano“ sa snažil očakávania krotiť. „V tejto pozícii sme už v niektorých piatkových tréningoch boli, no potom sme sa v sobotu vrátili na naše normálne pozície, čo bolo niekde medzi siedmym a desiatym miestom. Ide o to, čo pred sobotou očakávame, takže verme, že sa nám podarí postúpiť do Q3.“

„Pretekové simulácie boli okej. Vieme, že nedeľa je stále našou slabinou a trpíme degradáciou pneumatík. Aj dnes sme preto skúšali rozličné riešenia. Zdá sa, že od Barcelony sa postupne zlepšujeme, ale auto je stále lepšie v sobotu než v nedeľu. Bude teda dôležité v kvalifikácii maximalizovať jeho potenciál,“ dodal dvojnásobný majster sveta.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon síce trochu zaostal, no aj on sa v oboch tréningoch zmestil do najlepšej desiatky a aj on vyjadril po piatku spokojnosť, hoci ho z toho poskakovania monopostu bolelo celé telo.

„Zdá sa, že fungujú,“ povedal na margo vylepšení monopostu Ocon. „Myslím, že po zvyšok víkendu máme konkurencieschopné auto. Bolo dôležité dnes nadobudnúť nejaké pocity a sebadôveru. Taktiež treba dostať pod kontrolu toto skákanie monopostu. Hlava vám lieta všade možne a mal som pocit, že mi na konci rovinky odletí helma.“

„Na niečo také sa nedá trénovať a ani sa na to pripraviť. Naozaj vás z toho bolí celé telo. Cítim svoj krk a mám pocit, že sa zmenšujem. Verím, že kvôli tomu stratím pár centimetrov,“ dodal francúzsky pretekár so smiechom.

Súvisiace články