logo F1online.sk

Villeneuve a Rosberg sa zhodujú, s Pérezom treba rátať ako s kandidátom na titul

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2022

Poslušná dvojka? Kdeže. Sergio Pérez je momentálne od čela šampionátu vzdialený len pätnásť bodov. Neslobodno ho teda odpisovať, pretože je stále nielen matematicky, ale aj realisticky v boji o titul. Kým Max Verstappen má tu a tam problém „potykať“ si s monopostom a nájsť to správne nastavenie, Sergio Pérez pokračuje ako metronóm v udávaní stabilného rytmu. Talentu rozhodne nemá toľko ako jeho tímový kolega, avšak aj podľa Jacquesa Villeneuvea a Nica Rosberga s ním treba rátať v boji o titul.

Mexický pretekár vybojoval v Monaku svoje prvé víťazstvo v sezóne a tretie v kariére. K tomu v tomto roku pridal ešte tri druhé a dve štvrté miesta. Až na vypadnutie v Bahrajne tak poctivo zbiera body. V konečnom účtovaní sa môže zísť každý jeden.

„Sergio Pérez je kandidátom na titul,“ prehlásil rozhodne vo svojom stĺpčeku Jacques Villeneuve. „Po celý rok bol rýchly a nenechal sa Maxom sfúknuť. Je jediným tímovým kolegom, ktorý nezostal v prachu za ním.“

„Iste, je to tímový hráč, ale tiež je skúsený a nie úplne typický Latinskoameričan, myslím tým, že nereaguje prehnane a nie je výbušný. Možno to neplatilo v čase, keď prišiel do Formuly 1, ale teraz to už platí. K tímu sa pripojil s vedomím, že v ňom kraľuje Max, ale neprestáva sa snažiť a keď je to potrebné, vie zajazdiť rýchlo,“ hovorí Villeneuve.

„Víťazstvo v Monaku je tým najdôležitejším, aké v kariére môžete dosiahnuť a právom ho môžeme považovať za kandidáta na titul. Prečo? Pretože Red Bull bojuje aj s iným tímom, takže nebudú môcť zakaždým uplatniť tímovú réžiu. Tá prichádza do úvahy len ak ste na prvom a druhom mieste, ale nie ak ste na prvom a treťom. Má teda v rukách niektoré tromfy. S Bottasom a Hamiltonom to bolo iné, pretože nečelili konkurencii zvonku a preto mohli tímové príkazy vydávať jednoduchšie,“ dodal majster sveta z roku 1997.

Pripojil sa k nemu aj ďalší šampión z minulosti, Nico Rosberg, ktorý minulý víkend pôsobil ako expert televízie Sky, čo je vždy záruka zaujímavých názorov a vyjadrení. Majster sveta z roku 2016 sa pozrel na Pérezov monacký výkon vo svetle udalostí z Barcelony, kde musel Maxovi Verstappenovi uhnúť z cesty hneď dvakrát. Oklepal sa z toho však rýchlo a už o týždeň vybojoval veľké víťazstvo v náročných podmienkach.

„Bol to najlepší spôsob, ako mohol povedať: ‚Toto mi nerobte, chlapci. Aj ja chcem bojovať o titul.‘ Má za sebou brilantný víkend a všetko urobil perfektne,“ prehlásil Rosberg.

„Nepodceňujme pritom, aké náročné je zajazdiť takéto výjazdové kolá v týchto náročných podmienkach a tiež všetko správne načasovať. Bolo to skrátka veľkolepé,“ zložil Mexičanovi veľkú poklonu Rosberg.

„Je to neuveriteľné. Ani by ste to nečakali, ale je priamo tam v boji o titul. Taktiež z pohľadu tempa je Maxovi omnoho bližšie než vlani. Uvidíme, ako sa vyvinú ďalšie preteky, ale je to skvelé,“ dodal.

Súvisiace články