logo F1online.skF1online.sk

Nebuďte prekvapení, keď Ricciardo príde o svoje miesto, hovorí Mark Hughes

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2022

Ťažko by ste na súčasnom štartovom rošte hľadali pretekára, ktorý by aktuálne čelil väčšej kritike ako Daniel Ricciardo. Ten v Monaku odpovedal na tie najnepríjemnejšie otázky, aké môžu pretekára postretnúť. Nepomohol tomu ani jeho šéf Zak Brown, ktorý ho minulý týždeň verejne kritizoval. Na túto tému sa možno trochu prekvapivo vyjadril aj ostrieľaný žurnalista Mark Hughes, ktorý svojmu stĺpčeku venovanom Ricciardovi na stránkach Motor Sport Magazine dal priliehavý nadpis: „Iskra sa vytratila a Daniel Ricciardo zrejme opustí F1.“

Daniel síce má zmluvu aj na sezónu 2023, ale aj k tomu sa už Brown stihol vyjadriť a s verejnosťou sa podelil o informáciu, že existujú „mechanizmy“, ktoré McLarenu umožnia kontrakt ukončiť. A keď šéf tímu vyhlasuje niečo také, určite to nehovorí len tak „do vetra“, ale jeho slová sú jasnou správou jazdcovi i verejnosti.

Ricciarda určite nepotešili ani slová Marka Hughesa, reportéra, ktorý má skúsenosti zo stoviek veľkých cien. „Priemer nikdy nebol pre Daniela Ricciarda dosť dobrý, ale po jeho brilantnosti už roky niet ani stopy. Nebuďte prekvapení, ak stratí svoje miesto,“ napísal Hughes vo svojom stĺpčeku v priebehu monackého víkendu.

„Tento stĺpček píšem naozaj nerád, ale už je to naozaj nevyhnutné. Musíme hovoriť o Danielovi,“ dodal.

„Začíname monacký víkend. Na tomto mieste Daniel Ricciardo pred štyrmi rokmi dosiahol brilantné víťazstvo, keď mu štvrtinu pretekov nefungovalo ERS. Dnes je to však už len hmlistá spomienka. Pri jeho súčasnej forme by niečo ako nadpriemerný výkon bol veľkým prekvapením,“ píše Hughes.

Skúsený žurnalista sa teda nemýlil. Ricciardo skončil v kvalifikácii štrnásty, jeho tímový kolega Lando Norris piaty. Britský mladík svojho tímového kolegu na trati priam ponižuje a potvrdil to aj v pretekoch, v ktorých skončil šiesty, kým Ricciardo až trinásty.

„Už nie je tým Danielom Ricciardom, ktorý disponoval zázračnou kombináciou šetrnosti k pneumatikám a schopnosti viesť monopost skrz rýchle zákruty spôsobom, ktorý priniesol gumám dlhú životnosť. Dokázal dotiahnuť do úspešného konca úžasné predbiehacie manévre na brzdy bez toho, aby prebrzdil pneumatiky. Dokázal sa chopiť aj tých najmenších príležitostí a premeniť ich na číre zlato. Mal v sebe tú kombináciu zamatu a ocele. V roku 2014 a hlavne v roku 2016 sa dali nájsť veľmi silné argumenty na to, aby ste ho mohli označiť za najlepšieho jazdca sezóny. Toho chlapíka sme však od konca roka 2019 už nevideli,“ konštatuje Danielovu kariéru Hughes.

„V Barcelone jazdil Lando v prvých kolách tesne za Ricciardom, ktorý ho zdržiaval. Daniel dostal pokyn, aby svojho kolegu pustil pred seba. To bolo ešte len deviate kolo. O 38 kôl neskôr bol Ricciardo už o pol minúty za Landom so stratou sekundu na kolo. Nakoniec finišoval o štyri priečky pod ním a mimo bodov. To je neadekvátny výkon aj na platiaceho jazdca, nieto ešte na megahviezdu s vysokým príjmom,“ prehlásil Hughes.

Nedá sa očakávať, že tlak na Ricciardových pleciach bude slabnúť, práve naopak. S každým ďalším výkonom, aký predviedol v Barcelone alebo Monaku, budú otázky len dotieravejšie a nepríjemnejšie. Potreboval by ukázať niečo, ako predviedol Carlos Sainz v Monaku – bezchybný a inteligentný výkon zakončený umiestnením pred tímovým kolegom, a to bez ohľadu na okolnosti. Španiel však má v rukách skvelé auto, vďaka ktorému sa nemusí zapodievať úskaliami bojov v strede poľa, v ktorom sa Ricciardo momentálne totálne topí.

„Ricciardo toho prináša do Formuly 1 veľmi veľa. Je to otvorená a veselá osobnosť, ktorá ho robí celkom jedinečným a je skvelé byť v jeho blízkosti. Ale či už je problém v adaptácii, sústredení alebo v túžbe, takúto úroveň výkonov nebude supersúťaživý Daniel od seba tolerovať. Ak to nedokáže rýchlo pochopiť a napraviť, je ťažké si ho predstaviť v kokpite aj budúci rok. Možno sme svedkami záverečnej fázy skvelej kariéry, ktorá mohla byť ešte veľkolepejšia, avšak za trochu iných okolností,“ uzavrel Hughes.

Súvisiace články

Diskusia