logo F1online.sk

Horner trvá na tom, že kritika Alexa Albona nie je fér

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2020

Alex Albon musel v posledných týždňoch strpieť veľa kritiky hlavne z dôvodu, že sa nedokáže priblížiť Maxovi Verstappenovi. Christian Horner aj naďalej stojí za svojím jazdcom a kritikom odkazuje, že ich negatívne hodnotenia nie sú fér.

“Objavila sa kritika na Alexa, ktorá v niektorých ohľadoch nebola opodstatnená a bola neférová,” bránil Christian Horner svojho pilota, ktorý v Red Bulle nestrávil ešte ani jednu kompletnú sezónu, a tak mu skúsenosti stále chýbajú. Šéf Red Bullu má pocit, že tím nepodporil Alexa Albona dostatočne.

“Vieme, že auto, ktoré sme našim jazdcom dali tento rok do rúk, nie je vyladené. Pre jazdca, ktorý nemá skúsenosti — on má len niečo vyše jedného roka skúseností s Formulou 1 — to je náročné. Ale je ohromné, ako zvládol túto situáciu a ten tlak. Podľa mňa potrebuje len viac času. My robíme všetko, aby sme ho podporili, ako len vieme, a také veci ako skúsenosti pretekového inžiniera, s ktorým teraz pracuje, to len upevnia.”

Red Bull chce nedostatok skúseností Alexa Albona kompenzovať aj tým, že do služby povolal ostrieľaného pretekového inžiniera Simona Rennieho, ktorý tak nahradil menej seniorného Mika Lugga. Rennie už v minulosti pracoval napríklad s Markom Webberom a Danielom Ricciardom.

“Na konci roka 2018 sa Simon rozhodol opustiť boxový múrik a vziať úlohu v továrni. Tam pracoval posledné dva roky,” vysvetľuje Horner. Red Bull Rennieho požiadal, aby sa vrátil na svoju starú pozíciu. “Pri problémoch, ktoré teraz s autom máme a s neskúseným jazdcom, akým je Alex, sme mali pocit, že je pre pretekového inžiniera, ktorý pracoval s relatívne neskúseným Alexom, trochu nefér, aby musel zvládať ten tlak. Preto sme na zvyšok sezóny povolali na front Simona. Mike je stále s nami zmluvne viazaný.”

“Dúfame, že skúsenosti a znalosti popri našom agresívnom vývoji auta Alexovi len pomôžu. Treba si uvedomiť, že zakaždým, keď nasadne do auta, je trochu iné. Taký skúsený borec ako Simon bude preňho určite prínosom,” hovorí dlhoročný šéf červených býkov.

Pierre Gasly sa z Red Bullu musel porúčať uprostred minulej sezóny, a to i napriek prísľubom zo strany vedenia tímu, že do konca sezóny určite zostane na svojom mieste. Nepomohlo by Gaslymu, keby tiež dostal skúsenejšieho pretekového inžiniera tak, ako to dnes Red Bull spravil v prípade Alexa Albona?

“Pierre mal o trochu viac skúseností ako Alex. A mali sme auto, ktoré bolo oveľa pokojnejšie ako naše súčasné. Nemyslím si, že by to vlani malo nejaký reálny vplyv na Pierrove výkony,” zamyslel sa Horner.

Eddie Jordan sa uprostred minulého týždňa nechal počuť, že výmena pretekového inžiniera je v tíme vnímaná dosť vážne. “Keď som pilota podržal tým, že som mu dal nového pretekového inžiniera, tiež som mu chcel pomôcť. Ale bol to jasný odkaz: toto je tvoja posledná šanca, využi ju!”

Podľa vyhlásení Christiana Hornera však tentoraz nejde o žiadne posledné varovanie smerom k Albonovi. Jeho výsledky vníma ako veľmi dobré, veď v úvodných pretekoch sezóny mal našliapnuté na pekný bodový zápis a vo zvyšných dvoch veľkých cenách nechýbal v prvej päťke.

“Ak sa pozriete na prvé preteky v Rakúsku, tak uvidíte, že vďaka stratégii bol v pozícii, z ktorej mohol azda tie preteky aj vyhrať, keby ho nevyradil Lewis Hamilton. A v nasledujúcich pretekoch skončil štvrtý a potom piaty,” dodal spokojný Horner.

Súvisiace články