logo F1online.sk

Rosberg: Je to nezvyčajné, ale Max nie je vo svojej koži

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2022

Aj majstri sveta niekedy nemajú svoj deň. Podľa Nica Rosberga si Max Verstappen práve vybral jeden z nich. V piatok totiž výrazne strácal dokonca i na svojho tímového kolegu. Holanďanovi chýbalo sebavedomie, vyčítal z jazdy obhajcu titulu Rosberg.

Sergio Pérez a Max Verstappen stratili na Charlesa Leclerca v priemere štyri desatiny sekundy. Sergio Pérez o čosi menej, Max Verstappen zas viac. Nico Rosberg si myslí, že časť tejto straty je dôsledkom nedostatočnej sebadôvery Maxa Verstappena, ktorý nedokáže nájsť rytmus medzi monackými bariérami.

“Max dnes nie je celkom vo svojej koži,” hodnotil jeho piatkové jazdy Nico Rosberg, ktorý sa tento víkend pripojil k štábu Sky Sports. “Porazil ho aj jeho kolega a mohli ste vidieť, že sa ešte necítil komfortne, čo je veľmi nezvyčajné. Uvidíme, či v treťom tréningu nájde ten rytmus.”

Podľa Nica Rosberga je skvelým ukazovateľom sebavedomia pilota prvá zákruta. Autá sa do nej rútia obrovskou rýchlosťou, bariéra sa blíži a len ten najsebavedomejší dokáže posunúť brzdný bod tak ďaleko, ako je to fyzicky možné. Tí prehnane opatrní brzdia priskoro, nuž a tí, ktorí sa prerátajú, musia využiť výjazdovú zónu. Verstappen sa v nej krútil prekvapivo často.

“Prvá zákruta je skvelým indikátorom toho, ako komfortne sa jazdec cíti vo svojom monoposte. Ide o to brzdenie. Videli sme, že Max Verstappen musel brzdiť o trošku skôr dokonca aj ako jeho kolega. Ešte to nezvláda na jednotku,” uvažuje posledný nemecký majster sveta.

Sergio Pérez momentálne na Verstappena tlačí, no ak sa Red Bullu podarí vyladiť Holanďanov monopost podľa jeho chuti, opäť v kvalifikácii vyhrá tento interný súboj, myslí si Rosberg. “Sergio je tento rok oveľa bližšie, stráca možno dve desatiny oproti minulému roku, keď to bolo možno aj päť desatín.”

“V tomto aute odvádza skvelú prácu, cíti sa v ňom komfortnejšie. Zatiaľ mu to vychádza, ale dnes to bol Max, kto nebol vo svojej koži. Na Ferrari stratil takmer polovicu sekundy. Bude to ťažké, tento víkend je celý o rytme. Dostať sa zajtra späť do tohto rytmu bude veľká výzva,” predpovedá expert Sky.

V Monaku rozhoduje najmä predná náprava. Predovšetkým v kľukatom druhom sektore sa vždy ukáže, kto ju má najlepšie nastavenú a ktoré auto má vpredu najviac gripu. Druhý tréning z tohto pohľadu ovládol Carlos Sainz, ktorý pridal monštruózny čas. Prostredný sektor zajazdil za 34,193 sekundy. Na Verstappena v ňom získal 1,5 desatiny, na Leclerca mal takmer dve, nuž a ostatní nabrali ešte väčšiu stratu.

Čo hovorí na časy šéf Red Bullu? Christian Horner po tréningu zhodnotil, že Maxovi Verstappenovi nevyhovuje najmä zákruta Sainte Dévote. “Toto je jediné miesto, kde to budeme musieť trochu upratať. Skúšali sme pomeniť niektoré nastavenia, ale zatiaľ s autom nie je taký spokojný ako v predchádzajúcom tréningu. Som si istý, že to zvládneme.”

“Checo mal veľmi dobrý tréning a dosť rýchlo našiel sebadôveru. Dnes ráno a v druhom tréningu bol v tejto zákrute s balansom spokojný. Máme však veľa dát a som si istý, že zajtra to vylepšíme,” poznamenal v súvislosti s Verstappenovými problémami.