logo F1online.sk

Dotkol sa? Hamilton bol po VC Španielska obvinený z porušenia parc fermé

Lewis Hamilton
© Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 5. 2022

Po Veľkej cene Španielska prechádzal Lewis Hamilton až nebezpečne blízko pri zadnom krídle Red Bullu Sergia Péreza a z niektorých záberov to vyzerá, že sa ho aj dotkol. Monopostu RB18 sa však v tom čase dotknúť nesmel, pretože podliehalo pravidlu parc fermé. Na základe najhodnovernejších záberov však môžeme takmer s istotou prehlásiť, že Lewis si dal dobrý pozor, aby sa ničoho nedotýkal.

Na Veľkú cenu Brazílie 2021 a „obchytkávanie“ zadného krídla Mercedesu zo strany Maxa Verstappena si istotne spomínate. Kauza bola súčasťou širšej kontroverzie so zadným krídlom Mercedesu, ktorý ten víkend porušil predpisy, keďže štrbina jeho DRS bola väčšia než povoľujú predpisy. Tím z Brackley sa vtedy pokúsil argumentovať, že zadné krídlo mohol poškodiť svojimi dotykmi aj Verstappen.

Komisárom vtedy trvalo takmer celý deň rozhodnúť sa. Napokon však uznali, že Mercedes pravidlá porušil a pilot Red Bullu na krídlo čierneho monopostu nepôsobil takým spôsobom, že by bol schopný ho poškodiť. Lukratívnej pokute vo výške 50 tisíc eur za porušenie parc fermé sa však nevyhol.

Niečoho podobného sa po Veľkej cene Španielska mohol dopustiť aj sám Hamilton, ktorý bol tesne po pretekoch predvolaný na rutinnú dopingovú kontrolu. Monoposty boli v tom čase zoradené v parc fermé a čakala ich tradičná popreteková technická prehliadka. Autá však stáli v ceste Lewisovi Hamiltonovi, ktorý sa potreboval dostať do zdravotníckeho strediska na dopingovú kontrolu. Záber pravdepodobne pochádza z času, keď sa vracal späť.

Nie je úplne perfektne vidieť, či sa krídla dotkol a celkom nepoznáme ani čas. Je však zaužívaným pravidlom, že tímy si autá hneď po absolvovaní prehliadky odtláčajú do garáží, aby boli „na očiach“ čo najmenej. Je teda veľmi pravdepodobné, že k dotyku došlo ešte počas parc fermé.

Došlo však k dotyku? Z niektorých záberov to pôsobí, že áno, avšak video hovorí skôr v prospech Hamiltona. Z kratučkého fanúšikovského videjka to totiž naozaj vyzerá, že Lewis si dal dobre záležať, aby sa ničoho nedotkol.

Podobný napohľad nevinný prehrešok stál vlani v Brazílii Maxa Verstappena rovných 50 tisíc eur. „Žiadne narábanie, kontrolovanie, ladenie alebo opravovanie nie je pod parc fermé povolené zo strany osôb, ktoré na to nie sú oprávnené alebo osôb poverenými oprávnenými osobami,“ uviedli komisári vlani v Brazílii.