logo F1online.sk

Hamiltonovi chýbalo sebavedomie: Vďakabohu, že ma tím nepočúvol

Lewis Hamilton
© Sebastian Kawka/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2022

Lewis Hamilton sa mohol prebúdzať do úplne iného pondelka, keby sa to po prvom kole naozaj rozhodol zabaliť. Namiesto toho, aby si pred Monakom opäť začal veriť a chytil nový vietor do plachiet, jeho sebavedomie by ešte stále pokrivkávalo rovnako ako na začiatku nedeľných pretekov. Britský jazdec je nakoniec rád, že tím mu dezertérske úmysly vyhovoril.

Po kolízii s Kevinom Magnussenom Hamilton utrpel defekt a musel zamieriť do boxov po nové pneumatiky. Na konci druhého kola strácal už 54 sekúnd na čelo, dokonca aj Nicholas Latifi na konci pelotónu mal pred ním 38-sekundový náskok. Kto by bol vtedy povedal, že v 60. kole bude na Verstappena strácať už len 40 sekúnd a na trati bude jazdiť pred piatym Carlosom Sainzom?

Lewis Hamilton to istotne nečakal, po pretekoch v Džidde a Imole si totiž veľmi neveril. “Strácal som nejakých tridsať sekúnd na ostatných, tak som rozmýšľal, či si práve idem zničiť motor, aby som jazdil na poslednom mieste, alebo sa snažil dostať do prvej pätnástky a neskôr ešte dostal penalizáciu. Povedal som si, že ten motor môžeme namiesto toho rovno ušetriť, aby sme mohli zabojovať nabudúce.”

Inžinier o tom nechcel ani počuť. Podľa predpovedných modelov by totiž mohol skončiť aj na bodoch. Šetrenie motora nebolo na programe. “Vďakabohu, že sme to nakoniec nespravili, preto sa nikdy nezastavíme, preto sa nikdy nevzdávame. A nevzdal som sa.”

“Dúfal som, že budem mať hladšie preteky bez problémov v úvode. Keď som si však spomenul, aké som mal problémy dostať sa do prvej desiatky v Džidde, kde som štartoval pätnásty, myslel som si, že dostať sa na body bude nemožné,” priblížil svoje myšlienkové pochody Hamilton. Rovnaké, ba ešte väčšie trápenie zažil aj v Imole, kde na body dokonca ani nedosiahol.

“Povedali, že nie, som na najlepšej ceste získať ôsme miesto. Nechápal som to a pomyslel som si, že sú iste superoptimistickí. Ale dajme tomu šancu a uvidíme, ako to dopadne, uvažoval som,” vrátil sa v čase do prvých kôl pretekov.

Toto Wolff prezradil, že Hamiltonova jazda bola veľmi cenná aj z pohľadu zlepšovania výkonu monopostu. Keďže jeho auto bolo počas pretekov oveľa rýchlejšie ako Russellovo — podľa Wolffa vyzeralo ako stroj, ktorý by mohol vyhrať titul —, teraz inžinieri môžu hľadať recept na to, ako podobnú rýchlosť odomknúť aj na iných tratiach.

“Po takýchto pretekoch máte pocit, akoby ste vyhrali. Ba keď sa vrátite z takej diaľky, máte ešte lepší pocit ako po víťazstve,” uzavrel znovuzrodený Hamilton.