logo F1online.sk

Alonso má body: Mega preteky, motoršport je kúzelný

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2022

Body prišli v najmenej očakávaný moment. Keď sa už azda Fernando Alonso zmieril s tým, že po výmene pohonnej jednotky a štarte z posledného miesta zrejme na prvú desiatku nebude mať nárok, práve vtedy si zdvojnásobil svoje bodové konto. Z veľkej ceny mal obrovskú radosť.

Po vypadnutí v prvej časti kvalifikácie sa Alpine pokúsil z víkendu vyťažiť maximum. Fernando Alonso dostal už štvrtú pohonnú jednotku a tým pádom sa musel presunúť až za posledného Nicholasa Latifiho. Dlho sa tam však nezdržal. Španiel si postupne razil cestu štartovým poľom, ukázal svoje jazdecké kvality, prehľad v pretekoch a nakoniec bodoval.

“Myslím si, že dnes sme mali mega preteky, pretože sme štartovali poslední,” poznamenal Fernando Alonso pred mikrofónom Sky Sports. “V noci sme vymenili pohonnú jednotku, svojím spôsobom sme už obetovali tento víkend. Aj tak sme vedeli, že sa v Barcelone ťažko predbieha.”

Štart zo šestnásteho alebo dvadsiateho miesta? Všetko jedno, povedali si v Enstone. Odpísať preteky by však bola chyba. “Nakoniec sme skončili na bodoch. Na posledných pár pretekoch sme štartovali z piateho alebo šiesteho miesta a nikdy sme neskončili v prvej desiatke. Teraz sme štartovali na poslednom a do cieľa sme dorazili na bodoch. To je kúzlo motoršportu.”

Fernando Alonso mal o čosi sťaženú úlohu, keď sa mechanikom nepodarila zastávka v boxoch. Réžia nám ponúkla záber na mechanika, ktorý zodvihol hlavu do neba, a tiež športového riaditeľa tímu Alana Permana, ktorý ňou zas sklamane začal krútiť.

“Všetko bolo pod kontrolou,” žartoval Alonso. “Mali sme v rukáve ešte nejakú rýchlosť, keby sme ju na konci potrebovali, ale všetko to bolo pod kontrolou. Mal som dve varovania, pretože som vyšiel mimo trať v dvanástej zákrute. Ak mám byť úprimný, to mi robilo najväčšie starosti, väčšie ako tá zastávka.”

Vďaka Oconovmu siedmemu miestu Alpine po dlhom čase bodoval s oboma monopostmi. Kedy sa mu to podarí nabudúce? Skúsiť to môže už tento víkend v Monaku. Alonso predpovedá, že uličky kniežatstva si vypýtajú svoju daň.

“V Monaku budeme musieť byť ešte koncentrovanejší ako kedykoľvek predtým, pretože pri týchto autách sa ľudia dopúšťajú chýb. Autá sú ťažké, v pomalých zákrutách nemajú toľko gripu, čo sme videli aj teraz v štvorke. Bola to ťažká zákruta a veľa ľudí tam vyšlo mimo trať. V Monaku však nemáte priestor na takéto chyby. Všetci to budú mať náročné,” avizuje dvojnásobný víťaz VC Monaka.