logo F1online.sk

McLaren nastavil auto viac na preteky než kvalifikáciu

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 5. 2022

Daniel Ricciardo prvýkrát od Mexika 2021 zdolal v kvalifikácii tímového kolegu Landa Norrisa. Do dnešných pretekov odštartuje z deviatej priečky, s ktorou bol vzhľadom na okolnosti spokojný. McLaren by mohol byť v pretekovom tempe o niečo rýchlejší než v jazde na jedno kolo.

Austrálčan priamo nevyťažil zo zmazaného času Landa Norrisa v Q2, do tretej časti kvalifikácie by postúpil aj bez neho. V Q3 dokázal zdolať len Micka Schumachera. „S postupom do tretej časti kvalifikácii som spokojný, pretože si nemyslím, že by sme mali miestenku v Q3 garantovanú. Bol to jeden z cieľov, ktorý sa mi podarilo naplniť. Štartujem z čistej strany roštu, snáď mi to niečo pozitívne prinesie. V nedeľu bude ešte teplejšie, čiže to bude, čo sa týka podmienok i pneumatík, náročné,“ skonštatoval Daniel Ricciardo.

McLaren do Barcelony priniesol kvantitatívne najvýraznejšie vylepšenia – celkom má na aute 10 nových častí. Z pohľadu časov na kolo je to však zatiaľ v podaní „papájových“ jemne povedané rozpačité.

„Myslím si, že sa ešte stále učíme,“ reagoval Ricciardo na otázku, týkajúcu sa vylepšení. „Nie je to také jednoduché, že tie vylepšenia jednoducho nasadíte na auto a pošlete ho na trať. V rovnakom čase musíte zistiť, ako správne nastaviť auto. My sa teda stále snažíme nájsť to správne nastavenie po nasadení vylepšení. Nie som istý, či sme už z nového balíčka dokázali vyťažiť maximum.“

Téme Landa Norrisa a jeho zmazaného času sme sa venovali už v sobotňajšom článku, kde Brit mimo iného prezradil, že sa v Španielsku ani fyzicky necíti dobre. V pretekoch môže mať miernu nevýhodu vyplývajúcu z faktu, že v piatok stratil prakticky celý druhý tréning zameraný práve na dlhé jazdy.

Dnes pôjde trochu do neznáma. „Nechcem sa vyhovárať na stratený druhý tréning. Je pravda, že som prišiel o dlhé jazdy s väčším množstvom paliva. Čokoľvek sa naučíte, vám môže pomôcť pri práci s pneumatikami a manažovaním ich teplôt. Nie je ľahké to zisťovať za pochodu až počas pretekov. Mám však predstavu, čo bude dnes potrebné,“ skonštatoval Lando Norris.

McLaren dal svojim fanúšikom určitú nádej. Tvrdí, že za slabšou kvalifikáciou treba hľadať preferenciu pretekového tempa oproti tomu kvalifikačnému. Ak sa budú pneumatiky správať podobne ako pred rokom, keď boli potrebné dve zastávky, mohlo by sa to britskej stajni vyplatiť.

„V treťom tréningu sme urobili progres, ktorý sme očakávali v súvislosti s nasadením vylepšení. Všetko nám zatiaľ dobre koreluje, no stále nás ešte čaká nejaká práca. V nastavení auta sme sa viac zamerali na pretekové tempo než to kvalifikačné. Veríme, že nám to v pretekoch pomôže v posune smerom dopredu,“ skonštatoval technický riaditeľ James Key.

Súvisiace články